GÜNDEM

Rusya, Türkiye'den Suriye'de büyük çaplı kara harekatından kaçınmasını istedi

Rusya, Türkiye'den Suriye'de büyük çaplı bir kara harekatı yapmamasını istedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, böylesi bir harekatın şiddet eylemlerini artıracağı uyarısında bulundu.

Abone Ol

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Taksim'de 6 kişinin öldürüldüğü bombalı saldırıya misilleme gerekçesiyle Suriye'nin Rojava bölgesinde ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde gerçekleştirdiği Pençe-Kılıç Hava Harekâtı'na kara kuvvetlerinin de katılabileceğini söylemesi sonrası Rusya'dan konuyla bir uyarı daha geldi.

Daha önce Türkiye'ye "itidal" çağrısı yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Suriye krizine çözüm amacıyla Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin 19. kez bir araya geldiği Kazakistan'ın başkenti Astana'da yeni açıklamalar yaptı.

Lavrentyev, Rusya'nın Türkiye'den Suriye'de geniş çaplı bir kara harekatından kaçınmasını istediğini söyledi.

'UMARIZ ARGÜMANLARIMIZ ANKARA'DA DUYULUR'

Böyle bir harekatın bölgede şiddet olaylarının artmasına yol açacağını vurgulayan Lavrentyev "Umarız argümanlarımız Ankara'da duyulur ve soruna başka çözüm yolları bulunur" dedi.

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde "yıkıcı bir yol" izlediğini savunan Lavrentyev, Kürtlerle yaşanan sorunları çözmenin bölgedeki istikrarı sağlamada önemli bir faktör olduğunu vurguladı.


Lavrentyev dün de Astana'da yaptığı açıklamada "Biz elbette kuzeyde değil Suriye topraklarının tamamında gerilimin tırmanmasını önlemek için Türk ortaklarımıza belli bir itidal çağrısında bulunacağız. İlgili tüm taraflarla çalışmanın devam etmesini ve Kürt sorunu da dahil olmak üzere doğru bir çözüm bulunması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün partisinin Meclis'teki grup toplantısında Pençe-Kılıç Harekatı'na değinerek, "Hava harekatlarımızı kesintisiz sürdürürken, bizim için en uygun vakitte karadan da teröristlerin tepesine bineceğiz" demişti.

'ANKARA VE ŞAM'IN BELİRLİ ADIMLARI ATMAYA HAZIR OLDUKLARININ SİNYALLERİNİ ALIYORUZ'

Lavrentyev düzenlediği basın toplantısında Suriye ile Türkiye'nin yakınlaşma sinyalleri aldıklarını da söyledi.

Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, "Yavaş yavaş Suriye-Türkiye yakınlaşmasına tanıklık edeceğimizi umuyoruz. Buna ihtiyaç var, zira bunlar dostça yaşaması gereken iki komşu ülke. Hem Türk tarafının hem de Suriye tarafının birbirlerine doğru belirli adımları atmaya hazır olduklarının sinyallerini alıyoruz, bu adımların doğru yönde atılacak, sivil nüfusun ölmesiyle bağlantılı trajik olayların önüne geçme imkanı sunacak adımlar olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.


Partisinin grup toplantısının çıkışında bugün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Mısır lideri Abdülfettah Sisi ile "Görüşme olur mu?" sorusuna, "Olabilir" demişti. Görüşmenin tarihine ilişkin soruya da "Esad ile görüşme olabilir, siyasette küslük, dargınlık olmaz, eninde sonunda adımlarımızı atarız" yanıtını vermişti.

ASTANA'DA İRAN, RUSYA VE TÜRKİYE ORTAK BİLDİRİ YAYIMLANDI

Diğer yandan Astana’daki Suriye konulu görüşmelerinin sona ermesinin ardından görüşmelerin garantörleri Türkiye, Rusya ve İran ortak bildiri yayımladı.

Üç ülkenin "Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne, BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine olan sarsılmaz bağlılıklarını teyit ettiği" aktarılan bildiride "Masum can kayıplarıyla sonuçlanan sivil tesisleri ve ülke içinde yerlerinden edilmiş kişilerin barındığı kampları hedef alan saldırılar da dahil olmak üzere, Suriye'nin çeşitli yerlerinde terör örgütlerinin ve bunların farklı adlar altındaki bağlantılı gruplarının artan varlık ve faaliyetlerini kınamışlardır. Suriye’nin kuzeyi ile ilgili bütün düzenlemelerin tümüyle uygulanması gerektiğinin altını çizmişlerdir" ifadeleri kullanıldı.

Bildiride ayrıca "Suriye'nin kuzeydoğusundaki kalıcı güvenlik ile istikrarın ancak ülkenin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün korunması temelinde sağlanabileceği hususunda mutabık kaldıklarının" altı çizilerek "Gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişimi reddetmişlerdir. Suriye’nin birliğini zayıflatmayı amaçlayan ve sınır ötesi saldırılar ve sızmalar dahil olmak üzere komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden Fırat’ın doğusundaki ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılıklarını yinelemişlerdir" ifadelerine yer verildi. (DIŞ HABERLER)