Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül’ün “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Aygül’ün avukatları, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), kamuoyunda ‘sansür’ veya ‘dezenformasyon’ yasası olarak bilinen ‘Basın Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ incelemesinin beklenmesini talep etti.
Mahkeme, avukatların talebini reddetti.
SAVUNMA YAPMAYARAK PROTESTO ETTİ
Gazeteci Sinan Aygül, kimlik tespiti ardından ‘sansür yasası’nı protesto etmek için savunma yapmadı.
RELATED VİDEO
Play Video
İddia makamı esas hakkındaki mütalaasında, Aygül’ün “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme, Aygül’ün üzerine atılı “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu işlediğinin sabit olduğuna kanaat getirerek gazeteciye 10 ay hapis cezası verdi.
Mahkeme, Aygül hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını (HAGB) da uygulamadı.
Onaylanması durumunda daha önce yaptığım taciz haberinden dolayı aldığım ceza tekerrüre esas alınacağı için 10 ayın tamamı kapalı cezaevinde infaz edilecek.
'ANTİDEMOKRATİK YASAYI MEŞRULAŞTIRMAYACAĞIM'
Kararı sosyal medya hesabından duyuran gazeteci Aygül, şunları söyledi:
"Bugün çok tartışılan #SansürYasası'ndan açılan ilk ve tek davanın ilk duruşmasında 10 ay ceza aldım. Yasanın antidemokratik bir yasa olduğunu, hukuki savunma yaparak meşrulaştırmayacağımı söyleyerek mahkemede sustum. Ne susma hakkımı kullandım ne savunma yaptım, sadece sustum."
NE OLMUŞTU?
Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, 13 Aralık 2022 tarihinde sosyal medya hesabından Tatvan’da bir kız çocuğuna cinsel taciz iddialarına ilişkin yaptığı haberi paylaştıktan birkaç saat sonra gözaltına alınmış ve 14 Aralık’ta Tatvan Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla tutuklanmıştı. Aygül 22 Aralık 2022 tarihinde tahliye edilmişti.
Tahliye edilen Aygül hakkında, kamuoyunda sansür yasası olarak bilinen ‘dezenformasyonla mücadele yasası’ kapsamında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla dava açılmıştı.
Soruşturmayı yürüten Tatvan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kamuoyunda sansür yasası olarak bilinen ‘dezenformasyonla mücadele yasası’ kapsamında hazırlanan tek sayfalık iddianamede 'ülke gündemindeki hassas konulardan olan çocuk cinsel istismarı olaylarına ilişkin aslı olmayan bir haberi paylaşması üzerine' iddiasıyla üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenmişti.
Aygül’ün bir çocuğun cinsel saldırıya uğradığı iddiasını sosyal medya paylaşımları ile “Emniyet ve Jandarma teşkilatı mensuplarını şüpheli gibi göstermiş” olduğunu iddia eden savcı, bu hususun paylaşımın Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı sıfatıyla yapıldığı ve dolayısıyla etki kitlesinin genişlediği hususuyla birlikte değerlendirilerek Aygül’ün üst sınırdan cezalandırılmasını ve bazı haklardan mahrum bırakılmasını talep etmişti.
Bugün görülen duruşmada ise mahkeme, Aygül’ün üzerine atılı “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu işlediğinin sabit olduğuna kanaat getirerek gazeteciye 10 ay hapis cezası verdi.