Milyonlarca çalışan, uzun yıllar prim ödeyerek emekli olmayı beklerken, emeklilik maaşlarının ne kadar olacağı hakkında merak içinde. 4A (SSK) ve 4B (Bağ-Kur) sigortalıları, e-Devlet üzerinden hesaplama yaparak tahmini emekli maaşlarını öğrenebiliyor. Ancak, emeklilik başvurusunun belirli tarihlere kadar yapılmaması durumunda maaşlarında ciddi kesintilerle karşılaşma ihtimali bulunuyor.

Düğün Sezonu ve Orta Doğu Çatışmaları Altın Piyasasını Etkiliyor Düğün Sezonu ve Orta Doğu Çatışmaları Altın Piyasasını Etkiliyor

Erdursun, Dünya gazetesindeki köşesinde “Emekli olmak için 2024 mü 2025 mi?” başlığıyla önemli bilgiler paylaştı. Uzman, SSK ve Bağ-Kur'da 31 Aralık 2024'e kadar emeklilik başvurusunda bulunanların, mevcut maaşlarını alacaklarını belirtti. Ancak bu tarihten sonra yapılan başvurularda emekli aylıklarının yüzde 30-33 oranında azalacağını vurguladı.

2024 ve 2025 Arasındaki Farklar

Erdursun, 2024 yılı enflasyonunun yüksek olması durumunda, emekli maaşlarının 2025'te ciddi kayıplara uğrayabileceğine dikkat çekti. Örneğin, enflasyon yüzde 41.5 olursa emekli aylıkları yaklaşık yüzde 33, yüzde 45 olursa da yüzde 30 azalacak. Uzman, hükümetin emeklilik sisteminde değişiklik yapmaması ve emekli sayısının artması konularında çelişkili politikalar izlediğini de belirtti.

Emeklilik İçin Ne Yapmalı?

2024'te emekliliğini hak edenlerin, emeklilik başvurularını bu yıl yapmaları gerektiğini söyleyen Erdursun, aksi takdirde ciddi zararlar yaşanabileceğini belirtti. Emekliliğini 2024'te hak edip de işveren tarafından çalıştırılmayanların, bu durumu göz önünde bulundurarak karar vermeleri gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra memur olanların emeklilik konusunda dikkatli olmalarını isteyen Erdursun, bu grup için maaş ve emekli aylığı hesaplamalarının özel sektörle kıyaslandığında dezavantajlı olduğunu vurguladı. Örneğin, kamuda 51 bin 300 TL net maaş alan bir memurun emekli aylığının 16-17 bin TL civarında olacağını belirtirken, özel sektördeki benzer gelirle emekli olanların 30-35 bin TL alabileceğini ifade etti.

Sonuç Olarak

Erdursun, emeklilik planlaması yaparken dikkat edilmesi gereken birçok faktör olduğuna dikkat çekerek, bireylerin eksik günlerini tamamlaması, borçlanma tutarlarını doğru belirlemesi ve emeklilik süreçlerini iyi planlaması gerektiğini vurguladı. "Mağdur olmamak için doğru adımlar atın," diyerek yazısını sonlandırdı.

Kaynak: Sözcü