GÜNDEM

Şırnak'ta evleri yıkılan bin 200 aile 'etap dışı' bırakıldı

Şırnak’ta 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında evleri yıkılan ailelerden bin 200'üne arsa bedeli veya konut verilmedi. Aileler "5 yıldır beklemedeyiz. Şimdi de arsa bedeli istiyorlar" diyerek tepki gösterdi.

Abone Ol

Şırnak kent merkezinde 14 Mart 2015 yılından ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonrasında yaşanan çatışma sürecinde yaklaşık 9 bin konut ve iş yeri yıkıldı. İşyerini ve evini kaybeden aileler için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında 5 bin 716 konut ve iş yeri inşa edildi. Konutlardan 5 bin 200 tanesi teslim edilirken, yapımı bittiği halde teslim edilmeyen işyeri ve konut sayısı ise 516. Öte taraftan bin 200’e yakın aileye “etap dışı” denilerek evleri teslim edilmedi. Etap dışı kalan ailelerin daireleri verilmezken, ailelerden arsa payı bedeli istendi. Mağdur edilen ailelerin kirada kaldıkları, evlerin kiraları ise 36 ayı geçtiği için yetkililer tarafından ödenmiyor.

‘HEM EVİMİZİ YIKTILAR HEM PARA İSTİYORLAR’

Etap dışı bırakılan ailelerden biri olan Tunç ailesi, 5 yıla aşkındır ev bekliyor. Narin Tunç, yasaktan önce Şırnak merkeze bağlı Yeşilyurt mahallesinde oturduklarını belirterek, “2015 yılında yaşanan çatışmalı süreçten kaynaklı evimiz yıkıldı. TOKİ’ler yapıldı ancak etap dışı bırakıldığımız için ev vermiyorlar. Her seferinde yetkililer ‘bu hafta vereceğiz’ deyip bizi oyalıyorlar. 5 yıldır beklemedeyiz. Şimdi de arsa bedeli istiyorlar. Paramız olsaydı TOKİ’lere muhtaç olmazdık. Kiralarda yaşıyoruz, perişan bir durumdayız. Hakkımız olanın bize bir an önce verilmesini istiyoruz” dedi.

Ailelerden Mülkiye Tunç da, her şekilde mağdur edildiklerine vurgu yaparak, bu haksızlığın bir an önce son bulması gerektiğini ifade etti. Tunç, kiraların bile verilmediğini belirterek, “Evlerimizi yıktılar, mağdur ettiler. 3 yıldır kirada yaşıyoruz. Biz mağduruz. Bizler zararlı çıktık, başkaları da karlı çıktı. Her bir daire karşılığında arsa bedeli istiyorlar. Bu haksızlıktır. Bunu kabul etmiyoruz. Hem evimizi yıktılar, hem de bizden para istiyorlar. Mağdur olan bizleriz ama yine de bizden para istiyorlar. Parayı nerden bulacağız?” diye konuştu.

‘İŞLERİNE GELMEYENLERİ ETAP DIŞI BIRAKTILAR’

Meryem İrmez de, evlerinin yasak sırasında bilinçli olarak yıkıldığını dile getirerek şunları ifade etti: “Evimizde herhangi bir sorun yoktu. Evimizin yıkılmaması için çok direndik ama fayda etmedi. Bizlere, ‘TOKİ yapacağız ve aileleri oraya yerleştireceğiz’ dediler ama 5 yıldır bekliyoruz. Şimdi de kalkmışlar etap dışı kaldığımızı söylüyorlar ve ev vermiyorlar. Kanun bu mu, adalet bu mu? Bizlerde bu ülkenin vatandaşlarıyız. İşlerine gelmeyenleri etap dışı bıraktılar. Bunun üstüne bir de arsa bedeli istiyorlar. Diğerlerine nasıl vermişlerse bizlere de vermek zorundalar. Ne yaparlarsa yapsınlar bizler toprağımızı terk etmeyeceğiz. Yetkililerin istediği parayı da hiç kimse ödeyemez. Bu yanlıştan dönsünler ve bize hakkımız olan verilsin.”

‘YIKILAN EVLERİMİZİN ARSASINDA YAPIN DEDİK’

Mağdur edilen Abdullaziz Tunç da ailelere haksızlık yapıldığını belirterek, şunları dile getirdi: “Sokağa çıkma yasaklarında evimiz yıkıldı. O günden beri yetkililer, her gün size şu tarihte dairenizi teslim edeceğiz diyorlar. Ancak hala teslim etmediler. 560'a yakın TOKİ’nin kaldığını söylediler. Etap dışı bırakıldığımız için daireleri vermeleri için arsa bedeli vermemiz isteniliyor. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Biz ilk gün, TOKİ’leri yıktığınız evlerimizin arsasında yapın dedik. Ama bizi dinlemediler. Şimdi bununla bizden para almak istiyorlar. Bize arsa bedelini verin ondan sonra daireyi alın diyorlar. Ben ve kardeşimin dairesini yok gördüler. Bizler bunu kabul etmiyoruz ve onların TOKİ’lerini de istemiyoruz.”

NE KADAR ARSA PAYI İSTENİYOR?

Etap dışı bırakılan yurttaşlardan arsa payı olarak istenen miktarlar her site için şöyle belirlendi:

Bahçelievler Mahallesi Alfen, 2+1 daireler için 21 bin 898 TL 33 kuruş ile 50 bin 616 TL 55 kuruş arasında, 3+1 daireler için, 39 bin 180 TL 2 kuruş ile 61 bin 574 TL 21 kuruş aralığında fiyat verildi. Aynı mahallede yapılan 4+1 daireler için ise 25 bin 142 TL 73 kuruş ile 48 bin 387 TL 23 kuruş aralığında fiyat belirlendi.

Bahçelievler Mahallesi Azd, 2+1daireler için 56 bin 470 TL 65 kuruş, 3+1 daireler için ise 69 bin 360 TL 69 kuruş, 4+1 daireler için de hala bir fiyat belirlenmedi.

Yeni mahallede ise 2+1 daireler için 30 bin 792 TL 94 kuruş ile 54 bin 996 TL 45 kuruş arasında, 3+1 daireler için 41 bin 922 TL 91 kuruş ile 66 bin 335 TL 92 kuruş arasında, 4+1 daireler için de 55 bin 805 TL 53 kuruş ile 79 bin 943 TL 29 kuruş arasında fiyat belirlendi.

Bahçelievler Mahallesi Alba, 2+1 daireler için 35 bin 556 TL 31 kuruş, 3+1 daireler için fiyat belirlenmezken, 4+1 daireler için ise 55 bin 154 TL 87 kuruşluk bir fiyat belirlendi.

Dicle Mahallesinde ise 2+1 daireler için 27 bin ile 52 bin TL arasında, 3+1 daireler için 33 bin ile 61 bin TL arasında ve 4+1 daireler için ise 48 bin ile 67 bin TL arasında fiyatlar belirlendi.