GÜNDEM

Tarikat Skandalı: H.K.G. Davasında Mahkeme Kararı Açıklandı

BirGün'ün ortaya çıkardığı, Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirilmesi ve cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada verilen cezalar açıklandı.

Abone Ol

Mahkeme, Kadir İstekli'ye 36 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel’e ise 18 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Böylece istinaf tarafından bozulan ilk mahkemede 20 yıl hapis cezası alan baba Gümüşel'in cezası 1 yıl 3 ay azalmış oldu.

BirGün’ün ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşında ‘evlendirmesi’ ve H.K.G.’nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılması skandalına yönelik davanın duruşmasında karar çıktı.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Gizlilik ve yayın yasağı kararı nedeniyle basın mensupları ile izleyiciler alınmadı.

SAVCILIĞIN TALEBİ

Duruşmada önceki celsede açıkladığı esasa ilişkin mütalaasını tekrar eden Cumhuriyet savcısı, sanık İstekli'nin "zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı" ve "zincirleme şekilde eşe karşı cinsel saldırı" suçlarından 52 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

Sanık Gümüşel'in "zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı" suçundan 47 yıl 3 aya kadar hapsi istenen mütalaada, yakalanamadığı için firari sanık Fatıma Gümüşel hakkında dosyasının ayrılması talep edildi.

HAPİS CEZASI VERİLDİ

Sanık Kadir İstekli'yi "zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı" suçundan 21 yıl hapis, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan ise 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Sanık Yusuf Ziya Gümüşel hakkında ise "zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı" suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezasına hükmedildi. Baba Gümüşel İstinaf Mahkemesi tarafından bozulan daha önceki mahkemede 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Son karar ile birlikte Yusuf Ziya Gümüşel 1 yıl 3 ay daha az ceza almış oldu.

Firari sanık Fatıma Gümüşel'in dosyasını ayırıp, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.

BİRGÜN ORTAYA ÇIKARDI

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G'yi 6 yaşındayken Kadir İstekli’yle evlendirdiğine dair haber ilk olarak 3 Aralık'ta BirGün gazetesinde Timur Soykan'ın imzasıyla yayımlanmıştı.

Haberde, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G'nin, 6 yaşından itibaren bir cemaat mensubu ve aynı zamanda komşuları olan bir yetişkin erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığı; 13 yaşında bu kişiyle nişanlanıp 14 yaşında evlendirildiği; 17 yaşında anne olduğu; 18 yaşında ise resmi nikahının kıyıldığı anlatılıyordu.

H.K.G'nin 2021 yılında boşandıktan sonra mahkemeye giderek cinsel istismar davası açması ve hem cinsel istismara göz yummakla suçlanan ailesinin, hem de iddia edilen suçun failinin iddiaları yalanlaması üzerine H.K.G, mahkemeye 6 ve 13 yaşlarında bu kişilerle çekilen nişan fotoğraflarını delil olarak sunmuştu.

Soykan'ın konuyla ilgili yaptığı devam niteliğindeki haberde, bu kez bu fotoğraflar yayımlanmıştı.

Haberin ardından olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

DAVA SÜRECİ

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, müşteki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile müşteki H.K.G'nin avukatlarının sanıklarla ilgili tutuklama taleplerinin değerlendirilmesinin ardından mahkeme tarafından Kadir İstekli ile Yusuf Ziya Gümüşel hakkında yakalama emri çıkarılmıştı.

Bunun üzerine gözaltına alınan sanıklar, haklarındaki tutuklama kararlarının yüzlerine okunmasının ardından cezaevine gönderilmişti.

Mahkeme heyeti, 23 Ekim 2023'te açıkladığı kararında tutuklu sanık Kadir İstekli'ye "birden fazla kez çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel'e ise aynı suçtan 20 yıl hapis cezası vermişti.

Heyet, müşteki H.K.G'nin annesi Fatıma Gümüşel hakkında ise aynı suçtan 16 yıl 8 ay hapis cezasına hükmetmişti.

Kararı değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, Kadir İstekli hakkında 2004-2013'te çocuğun nitelikli cinsel istismarı, 2020'de ise eşe karşı nitelikli cinsel saldırı suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken tek bir suçtan cezalandırma yapıldığını belirtmişti.

Müşteki H.K.G'nin annesi Fatıma Gümüşel ve babası Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen hapis cezalarında ise anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiğini kaydetmişti.

Daire, dosyanın usul ve esas yönünden bozulmasına karar vererek dosyayı yerel mahkemeye iade etmişti.

16 Temmuz'daki duruşmada esasa ilişkin mütalaasını tekrar eden Cumhuriyet savcısı, sanık Kadir İstekli'nin "zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı" ve "zincirleme şekilde eşe karşı cinsel saldırı" suçlarından 52 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etmişti.

Sanık Yusuf Ziya Gümüşel'in "zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı" suçundan 47 yıl 3 aya kadar hapsi istenen mütalaada, firari sanık Fatıma Gümüşel hakkında ise yakalanamadığı için dosyasının ayrılması istenmişti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık avukatlarının mazeret bildirmesi nedeniyle kararın bir sonraki celsede açıklanmasına hükmederek duruşmayı ertelemişti.

TARİKATÇI, KADINLARIN ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

Duruşmanın ardından kadın örgütlerinin açıklama yapacağı sırada alana gelen bir erkek, kadınlara engel olmaya çalıştı.

Polis "Tamam tamam, gel... Siz de diğer tarafta yaparsınız açıklamanızı" diyerek şahsı açıklama alanından uzaklaştırmaya çalıştı.

Kadınları engellemeye çalışan şahıs, polisin "Buraya neden geldin?" sorusuna "Damat arkadaşım" yanıtını verdi.

Tarikatçı erkek ile polis arasında şu diyalog geçti:

Polis: Buraya neden geldin?

Tarikatçı: Damat arkadaşım

Polis: Nerede onlar

Tarikatçı: İçerideler. Mahkeme diye bir şey yok

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA

Gizlilik kararı nedeniyle basına kapalı gerçekleştirilen ve karar çıkması beklenen duruşma öncesi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, SOL Feminist Hareket ve bazı kadın örgütleri bir araya gelerek adliye önünde eylem yaptı.

SOL Feminist Hareket üyeleri şunları söyledi:

“Her gün kadın cinayeti, çocuk istismarı haberlerine uyanıyoruz. Gerici AKP iktidarı tüm kazanılmış haklarımıza savaş açtı. Memleketi tarikatlarla bir ağ gibi ördü. Her alana sızan tarikatlar kadınlara çocuklara cehennem oldu. Tıpkı H.K.G'ye olduğu gibi. 6 yaşından itibaren "kutsal aile" denen yapının içinde sistematik olarak istismar edildi. Ama bu karanlığa teslim olmadı. Tarikat düzeninden yaşamının hesabını sordu. Biz de H.K.G'nin mücadelesinin parçası olduk. Çünkü onun mücadelesi yaşamı çalınan tüm çocukların ve kadınların mücadelesi. Hepimizin mücadelesi.

Bugün caydırıcı bir karar çıkmasını bekliyoruz. Bugüne kadar ödül gibi cezalarla istismarın önü açıldı. Erkekler 'zaten bana bir şey olmaz' özgüveniyle şiddet uygulamaktan istismara maruz bırakmaktan geri durmadı. Cezasızlık politikalarınıza artık yeter.  Altı yıl önce 4 yaşındaki Leyla akrabaları tarafında katledilmiştı. O sanıklar beraat etti. Beraat etmeselerdi şu an Narin katledilmiş olmayacaktı. H.K.G, Leyla, Narin... Hepsinin yaşamını aynı karanlık çaldı. 'Kutsal aile' diyerek bizi yok sayanlar şiddetin de istismarın da sorumlusu. 6284'ü hedef alan, İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden  AKP şiddetin sorumlusu. Kadınlara nefes alacak alan bırakmadınız. Kadınlar, çocuklar yaşamak istiyoruz dedikçe hayatlarını kuşattınız. Bir çocuğun daha yaşamının çalınmasına tahammülümüz yok. Laik bir yaşam için mücadele etmekten bir adım dahi geri atmayacağız. Tarikat karanlığına teslim olmayacağız. Hiçbir çocuk yalnız büyümeyecek, hiçbir kadın yalnız yürümeyecek.”

Bir önceki duruşmada esasa ilişkin mütalaasını tekrar eden Cumhuriyet savcısı, sanık Kadir İstekli'nin "zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı" ve "zincirleme şekilde eşe karşı cinsel saldırı" suçlarından 52 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etmişti.

Sanık Yusuf Ziya Gümüşel'in "zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı" suçundan 47 yıl 3 aya kadar hapsi istenen mütalaada, firari sanık Fatıma Gümüşel hakkında ise yakalanamadığı için dosyasının ayrılması istenmişti.