DEM Parti ve AKP: Barış Görüşmelerine Başladı DEM Parti ve AKP: Barış Görüşmelerine Başladı

Bu hafta, kadınların sadece kendi soyadlarını kullanmalarına engel getiren düzenlemelerin de yer aldığı 9. Yargı Paketi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sunacağı 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi gündeme alınacak.

Bütçe Maratonu Başlıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 22 Ekim Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi hakkında sunum yapacak. Bütçe sunumunun ardından, üyelerin hazırlıkları için komisyon çalışmalarına bir hafta ara verilecek.

Bütçe teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler 30 Ekim’de başlayacak ve 31 Ekim’den itibaren Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı ile Bakanlıkların bütçe görüşmeleri devam edecek. Bütçe teklifinin komisyondaki görüşmelerinin 29 Kasım’a kadar sürmesi bekleniyor.

9. Yargı Paketi Gündemde

TBMM Genel Kurulu’nda ayrıca "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak. Meclis tatile girmeden önce TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen teklif, kadınların sadece kendi soyadlarını kullanabilmelerine engel getiren düzenlemeyi içeriyor.

  1. Yargı Paketi ile birlikte, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak. Ayrıca, Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı'na çağrılacak aday sayısında da değişiklik yapılacak. Buluntu olması nedeniyle trafikten men edilerek alıkonulan araçların satış usulü de yeniden belirlenecek. Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu ise uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak.

Lübnan Tezkeresi Görüşülecek

Genel Kurulda, Lübnan'daki Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkere de gündeme gelecek. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Lübnan Tezkeresi'nin bu hafta salı veya çarşamba günü görüşüleceğini duyurdu. Türk Silahlı Kuvvetleri, 2006 yılından bu yana Lübnan'da BM Geçici Görev Gücü kapsamında görev yapıyor.

Komisyon Çalışmaları ve Sunumlar

22 Ekim Salı günü saat 15.30'da Adalet Komisyonu’nda, kamuoyunda etki ajanlığı düzenlemesi olarak bilinen 23 maddelik Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Ayrıca, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'deki sığınmacı statüsündeki öğrencilerin okul durumları ve sorunları hakkında sunum yapacak. 23 Ekim Çarşamba günü saat 14.30'da ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkilileri, Çocuk Hakları Alt Komisyonu'nda sunum gerçekleştirecek.

Gizli Toplantı ve Diğer Gündem Maddeleri

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, 23 Ekim Çarşamba günü saat 14.00’te "Devlet İstihbarat Hizmetleri ile Güvenlik ve İstihbari Nitelikteki Faaliyetlere İlişkin 2023 Yılı Raporunu" görüşecek. Bu toplantı basına kapalı olacak ve Milli İstihbarat Teşkilatı yetkilileri katılacak.

Bu hafta TBMM’de ayrıca siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak. 12 bebeğin ölümüne sebep olan "yenidoğan çetesi", anayasa değişikliği ve yeniden kamuoyunun gündemine gelen çözüm süreci tartışmaları da ana gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Kaynak: ANKA