GÜNDEM

TUİK; Türkiye’de kaybettirilen çocuk sayısını açıkladı

Kaybolduktan 19 gün sonra katledilmiş olarak bulunan Narin Güran, gözleri kaybolan ve katledilen çocuklara çevirdi. 2008-2016 yılları arasında 104 bin 531 çocuğun kaybolduğu verisini paylaşan TÜİK, son 8 yıldır ise veri paylaşmıyor.

Abone Ol

Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı kırsal Çulî Mahallesi'nde 21 Ağustos’ta kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cenazesi, 19’uncu günde (8 Eylül) mahalleye bir buçuk kilometre mesafede bulunan ve daha önce iki kez aranan Eğertutmaz Deresi’nde bir çuvalın içinde bulundu. Diyarbakır Valiliği, Güran'ın öldürüldükten sonra dere yatağına bırakıldığını açıklayarak, dosyadaki "gizlilik" gerekçesiyle soruları yanıtlamadı. 

SAVCI TUTANAĞI 

Savcılık tutanağında, "delici alet veya ateşli silah yaralanması, iç kanama bulgusu elde edilemedi” denilerek, cenazedeki çürüme nedeniyle ölüm sebebi ve zamanın belirsiz olduğu, kesin ölüm sebebinin Diyarbakır Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi'nce yapılacak moleküler incelemeler, patolojik çalışmalar, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilen numuneler üzerinde yapılacak incelemeler ile belirleneceği vurgulandı. 

AMCA TUTUKLANDI, 24 GÖZALTI 

Güran'ın ön otopsi raporunda ise, boynunda lezyon, ayağında kırık tespiti yer aldı. Cenazede yer değiştirme ihtimalinin yüksek olduğu, bunun da araştırıldığı belirtildi. Olaya ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 2 Eylül'de Narin Güran'ın amcası ve aynı zamanda mahalle muhtarı olan Salim Güran tutuklandı. Önceki gün ise aynı soruşturma kapsamında anne Yüksel Güran, baba Arif Güran ve 3 amcası ile Narin’i arama çalışmaları sırasında kolunda ısırık izi olduğu için gözaltına alınan ağabeyi Enes Güran’ın aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı.

8 YILDIR VERİ AÇIKLANMIYOR

Narin'in katledilmesiyle birlikte gözler bir kez daha çocuk ölümlerine çevrilirken, 2008-2016 arasında Türkiye'de toplamda 104 bin 531 çocuğun kaybolduğunu açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 8 yıldır kaybolan çocuklarla ilgili veri paylaşmadığı dikkati çekti. Son olarak 2 Ağustos 2023 tarihli "Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri" raporunda yer alan verilere göre, 2022 yılında çocukların karıştığı olay sayısı 601 bin 754 olarak açıklandı. Raporda, çocukların 259 bin 106'sı mağdur, 206 bin 853'ü suça sürüklenen, 100 bin 490'ı bilgisine başvurma ve 16 bin 499'u ise kayıp olarak yer aldı.

MUSTAFA, ECRİN VE YUSUF HALA KAYIP

Narin Güran gibi kaybolan ve daha sonra katledilmiş olarak bulunan çok sayıda olay yaşanırken, bu olaylara dair yapılan yargılamaların çoğu cezasızlıkla sonuçlandı. 2018 yılında Bedlîs'te kaybolduktan sonra cenazesi bulunan Sami Yusuf Marangoz ve Hatay’ın Hassa ilçesinde katledilmiş olarak bulunan Ufuk Tatar (6) gibi olaylar, dava dahi açılmadan üzeri kapatıldı. 3 Temmuz 2004'de Trabzon Sürmene'de kaybolan 2 buçuk yaşındaki Mustafa Demir, 30 Mart 2009'da Trabzon’un Of ilçesinde kaybolan Yusuf Kazdal ile 2015'de Mêrdîn’in Midyad ilçesine bağlı Harmanlı köyünde bakkala şeker almaya gittikten sonra kaybolan 5 yaşındaki Ecrin Tunç gibi yüzlerce çocuktan ise yıllardır haber alınamıyor. 

KAYBOLAN ÇOCUKLARDAN BAZILARI 

Kaybolduktan sonra katledilmiş halde bulunan kimi çocuklar ve yargılama sonuçlarını derledik:

Medine Memi (16): Semsûr’un Kolik (Kahta) ilçesinde 3 Aralık 2009'da ailesi tarafından kaybolduğu ihbarı yapıldı. 40 gün sonra ise evlerinin bahçesinde gömülü olarak bulundu. Gözaltına alınan baba Ayhan Memi ve dede Fethi Memi, Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek insan kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.  

Gizem Akdeniz (4): 27 Nisan 2014'te Adana’nın Tellidere Mahallesi’nde sokakta oyun oynarken kayboldu. 36 saat sonra da katledilmiş halde bulundu. Gizem'in katledilmesiyle ilgili yargılanan amca Süleyman Akdeniz'e Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek insan öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Hürriyetten yoksun kılma" suçundan da 12 yıl hapis cezası verildi. 

Mert Aydın (9): Qers’in İstasyon Mahallesi'nde 6 Nisan 2014'de kayboldu ve 7 Nisan'da katledilmiş halde bulundu. Yapılan yargılama sonucunda Mert Aydın'ın katili Aykut Balk, Erzurum 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet, "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 21 yıl,  "Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Irmak Kupal (4): Manisa’nın Alaşehir ilçesi Menderes Mahallesi'nde 14 Ekim 2016'te evinin önünde oynarken kayboldu. Cenazesi 22 Ekim'de üzüm bağlarında bulundu. Irmak'ın katili Himmet Aktürk, Alaşehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda "Suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla çocuğu, beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve 51 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Eylül Umutlu (6): 31 Mayıs 2017'de Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Koru beldesinde kayboldu, ertesi gün katledilmiş halde bulundu. Olayla ilgili yargılanan Murat Şahin Akyüz’e, Yalova Ağır Ceza Mahkemesi’nce "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı" ve "Kasten öldürme" suçlarından birer kez ağırlaştırılmış müebbet, "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan ise 18 yıl hapis cezası verildi. 

Leyla Aydemir (4): Agirî'de 15 Haziran 2018’de Ramazan Bayramı dolayısıyla ailesiyle dedesini ziyarete gittiği Bezirhane köyünde kayboldu. 18 gün sonra köye 2 kilometre mesafede akarsu kenarındaki ağaçların arasında cenazesi bulundu. Aydemir’in ölümüne ilişkin 7 sanık hakkında Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davada ilk olarak amca Yusuf Aydemir "Kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Cebir ve hile ile kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı, diğer sanıklar ise beraat etti. Ancak kararın Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulması üzerine yeniden görülen davada, bu kez tüm sanıklar beraat ettirildi. Avukatların karara itiraz etmesine rağmen Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi beraat kararlarını onadı. 

Eylül Yağlıkara (8): Ankara’nın Polatlı ilçesinde 22 Haziran 2018’de kayboldu. Cenazesi, 7 gün sonra Yüzükbaşı Mahallesi yakınlarında bir elektrik direğinin dibinde gömülü olarak bulundu. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan yargılamada katil Uğur Koçyiğit, "Çocuğu kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Çocuğa nitelikli cinsel istismar" suçundan 30 yıl, "Çocuğu hürriyetinden yoksun kılma" suçundan ise 12 yıl hapis cezasına, annesi Huriye Koçyiğit, "Çocuğu kasten öldürmeye yardım" suçundan 13 yıl 4 ay, "Çocuğu hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Ecrin Kurnaz (1,5): Samsun’un Vezirköprü ilçesinde 7 Mayıs 2019'da kayboldu, 20 gün sonra kaybolduğu noktadan 6 kilometre uzaklıkta katledilmiş olarak bulundu. Vezirköprü Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 25 Haziran'da üvey babaanne Hacer Kurnaz, "Bakmakla yükümlü olduğu çocuğun ihmalle ölümüne neden olma", üvey baba Deniz Kurnaz ile Hasan S. ve Mesut Y.,  "Fuhuş yaptırmak, fuhşa teşvik, aracılık ve yer temin etmek" iddiasıyla tutuklandı. Vezirköprü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 24 Temmuz 2020'de görülen duruşmada, Hacer Kurnaz'a "Taksirle ölüme neden olma" suçundan 3 yıl 10 ay hapis cezası verildi ancak cezaevinde yattığı süre göz önünde bulundurarak tahliye ettirildi. Diğer sanıklar hakkında da beraat kararı verilirken, üvey amca Özkan Kurnaz ile H.Ö. hakkında savcılık tarafından takipsizlik kararı verildi. 

İkranur Tirsi (7): Giresun Bulancak ilçesinde 26 Haziran 2020'de kayboldu, 4 gün sonra Adaköy Deresi'nde katledilmiş halde bulundu. Olayla ilgili 14 yaşındaki amcası S.T. ve halası A.Ç., 15 Şubat 2021’de tutuklandı. Giresun 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 28 Ekim’de görülen duruşmada, amcaya “Akrabası olan çocuğu kasten öldürmek" suçundan müebbet hapis cezası verildi. Ancak, suçu işlediğinde yaşının küçük olduğu ve suça sürüklenen çocuk kapsamına alınarak, cezası 11 yıla indirildi. “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan yargılanan hala için de 5 yıl üst sınırı üzerinden verilen cezası iyi hal indirimiyle 4 yıl 2 aya düşürüldü ve tutuklu bulunduğu süre göz önüne alınarak tahliye ettirildi. 

Müslüme Yağal (3): Mersin’in Gülnar ilçesi Yanışlı Mahallesi kırsalında 10 Kasım 2021'de yörük olan ailesi çadır kurduğu sırada kayboldu. 19 Kasım’da ilçedeki kırsal alanda cansız bedenini bulundu. Silifke 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce yapılan yargılamada, dede Hasan Yağal hakkında "Kasten öldürme", "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı" ve "Cinsel amaçla cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından toplamda 45 yıl 12 ay hapis cezası verildi. "Suçluyu kayırmak" suçlamasıyla yargılanan büyükanne Ayşe Yağal, anne Selvi Yağal ve ağabey O. Yağal hakkında ise beraat kararı verildi. 

MA / Tolga Güney