Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gidiyor.

ABD ziyareti öncesi açıklamalarda bulunana Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

LÜBNAN'A SALDIRI İSRAİL'İN SAVAŞI BÖLGEYE YAYMA HEDEFİNİ GÖSTERDİ: "Zirvedeki konuşmamda daha kapsayıcı adil ve etkili bir yapılanmaya gerekliliğin altını çizeceğim. Özellikle Gazze'deki soykırıma ve İsrail'in saldırgan tutumunu vurgulayacağım. Açlık, susuzluk ve temel gıda konusundaki yetersizlik sahadaki durumu kötüleştiriyor. İsrail, binlerce insanı ya bombalarla ya da açlıkla katlediyor. Ziyaretimizde bunları muhataplarımıza hatırlayacağız. İlk günden beri İsrail'in hedefinin sadece Gazze olmadığını söylemiştim. Lübnan'a yönelik saldırılar İsrail'in savaşı bölgeye yayma hedefini gösterdi. Bölgemizin daha kötü durumlara sürüklenmemesi için İsrail'in durdurulması gerekiyor.

Erdoğan'dan ‘Sivil ve Kuşatıcı’ Anayasa Çağrısı: İlk 4 Madde ile Tartışma Yok Erdoğan'dan ‘Sivil ve Kuşatıcı’ Anayasa Çağrısı: İlk 4 Madde ile Tartışma Yok

İkili görüşmeler yanında bizlerden randevu talebinde bulunan devlet başkanlarıyla temaslarımızı sürdüreceğiz. Görüşmelerimizin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum."

'ESAD İLE GÖRÜŞME İRADESİNİ ORTAYA KOYDUK'

Suriye ile ilişkilere yönelik konuşan Erdoğan, "Suriye'deki gerilimin artık sona ermesi gerektiğini söylüyoruz. İsrail'in bir devlet terörü estirdiğini çok açık ve net ortaya koyacağız. Bunu bugüne kadar çok ifade ettik, ama bazı ülkeler bunu anlamamakta ısrar ediyor. Bu gerginliğin sona ermesi Suriye topraklarında huzur ve istikrarın sağlanması, Şam yönetimini muhaliflerin bir süredir çatışmasızlığı sağladığını görüyoruz. Bu kalıcı barış anlamında adımların atıldığını gösteriyor. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Esad ile görüşme iradesini ortaya koyduk, artık karşı taraftan yanıt bekliyoruz. Yeni dönem böyle bir görüşmeyle birlikte başlar diye düşünüyorum." 

Kaynak: DUVAR