GÜNDEM

Van Halkı: Muhatap Abdullah Öcalan’dır

WAN - DBP Wan Örgütü’nün kongresine katılan yurttaşlar, “iç barış” söylemlerine ilişkin “Bahçeli ve Erdoğan bir barıştan ve çözümden bahsediyorlarsa muhatapları olan Sayın Öcalan’dır. O’nunla görüşecekler” dedi.

Abone Ol

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 26 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 44 aydır haber alınamıyor. Kürtler ise, İmralı’daki “mutlak” tecride karşı tepkilerini her platformda yükseltiyor. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Wan İl Örgütü’nün 19 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilen 7’nci Olağan Kongresi’ne katılan yurttaşlar, tecrit sürdükçe hiçbir sorunun çözülmeyeceğini vurguladı. 

‘MUHATAP SAYIN ÖCALAN’DIR’

Kongreye katılan yurttaşlardan Ömer Varol, “Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü sağlanmadan kimse özgür olmayacaktır. Bunu herkes iyi bilmelidir.  Tecrit sistemi devam ettiği sürece ülkedeki hiçbir sorun çözülmeyecektir. Bahçeli ve Erdoğan bir barıştan ve çözümden bahsediyorlarsa muhatapları olan Sayın Öcalan’dır. O’nunla görüşmeleri gerekiyor. Bu sorunu çözecek tek kişi Sayın Öcalan'dır. 7’den 70’e bir araya gelip Sayın Öcalan’a yönelik tecridi sonlandırmamız gerekiyor” diye belirtti. 

‘KÜRTLERİN LİDERİ ÖCALAN’DIR’

Abdullah Öcalan ile bir an önce görüşmelerin sağlanması gerektiğini söyleyen Sıddık Akın, İmralı’da yapılacak kısa süreli bir görüşmenin dahi umut olacağını dile getirdi. Akın, “Bir halkın önder olarak kabul ettiği birini tecrit edemezsiniz, bu halk önderinden haber almalıdır. Tek talebimiz; bir an önce bu tecridin sonlamasıdır. Buradan Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum; İmralı'ya bir an önce heyet gönderilmeli ve görüşmeler sağlanmalıdır. Erdoğan’da iyi biliyor ki Kürtlerin bir lideri var o da Sayın Öcalan’dır. Tecrit kalkarsa bütün sorunlar çözülecektir” ifadelerini kullandı. 

‘TECRİT KALKARSA SORUN KALMAYACAK’

Ülkedeki sorunların İmralı tecridinden kaynaklığını vurgulayan Siyahmet Sari, şunları belirtti: “Tecrit kalkmadığı sürece herhangi bir düzelmeden bahsedilemez. Bütün Kürt halkı önderine bağlı ve birdir. Şuan tecrit sadece Öcalan'a dönük değil tüm Kürt halkına dönüktür. Ülkedeki savaş, ekonomik krizin nedeni tecrittir. Tecrit kalkarsa herhangi bir sorun da kalmayacaktır. İmralı ile görüşme yapılırsa Türkiye başta olmak üzere tüm dünyadaki sorunların çözüleceğini belirtebiliriz. Tek isteğimiz Öcalan'a dönük tecridin kalkmasıdır.”

‘ÖCALAN İLE GÖRÜŞMELERİ GEREKİYOR’

Barış ve kardeşlikten bahsediyorlarsa ilk önce Öcalan ile görüşmelerin sağlanması gerektiğini ifaden eden Aynur Güneş de, Kürt halkının tek talebinin tecrit sisteminin sonlanması olduğunun altını çizdi. Güneş, “Barışı ve kardeşliği savunuyoruz, savaşa karşıyız. Hiçbir şekilde kimsenin üzülmesinden yana değiliz. Bir an önce görüşmeler sağlanmalı ve bu savaş ortamının son bulması gerekmektedir. Buradan hükümette sesleniyorum; barıştan ve kardeşlikten bahsediyorlarsa ilk önce tecridi kırmaları ve Öcalan ile görüşme sağlamaları gerekiyor. Tecrit kırılmaz, görüşmeler sağlanmazsa barış ve kardeşlikten söz edilemez” diye belirtti. 

‘ÇÖZÜM ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ’

Tecridin tüm topluma ve halklara sirayet ettiğini vurgulayan Hasan Öklü ise, şöyle devam etti: “Yıllardır bu kirli politika sürmekte ve halen sürdürülmekte. Tabi bu politikaya karşı da büyük bir mücadele veriliyor. Kardeşlikten, barıştan yana olan ve en önemlisi de vicdan sahibi herkesin bu tecride başkaldırması, tepki göstermesi gerekiyor. Mücadele etmeliyiz ki bu dünyaya bir barış gelmeli, topraklarımız özgürleşmelidir. Tek isteğimiz tecridin sonlanması, önderimizle bir arada olmak ve topraklarımızda özgürce yaşamaktır. İyi bilsinler ki Öcalan özgür olmadıkça ülkede ki sorun ve sıkıntılar son bulmayacaktır.”