Van'da Toplantı, Gösteri ve Yürüyüşlere 4 Günlük Yasak Kararı Alındı Van'da Toplantı, Gösteri ve Yürüyüşlere 4 Günlük Yasak Kararı Alındı

Mêrdîn'in Artuklu ilçesinde 31 Mart'ta yapılan seçimlerde AKP yönetimindeki belediyeyi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) kazandı. Mazbataları 8 Nisan’da verilen DEM Partili eşbaşkanlar Mehmet Ali Amak ve Münevver Ölker, belediye kapılarını halka açarak, X-ray cihazlarını kaldırttı. Ardından AKP dönemine ilişkin incelemeler başlatıldı. AKP’li yönetimin 27-28 ve 29 Mart tarihlerinde milyonlarca TL değerinde harcama yaptığı tespit edildi. Son bir ayda belediyenin kasasında bulunan 30 milyonun harcandığı ve kasanın tamamen boşaltıldığı tespit edilirken, yapılan alımların ise kiralama, organizasyon, kırtasiye ve benzeri işler olduğu görüldü. İŞKUR üzerinden belediyede görevlendirilen personellerin kaymakamlık tarafından geri çağrılması nedeniyle belediyenin asli işlerinde aksamalar yaşanırken, belediyede çalışıyor görünen ancak yönetim değişmesine rağmen bugüne kadar belediyeye uğramayan onlarca personel olduğu tespit edildi. Ayrıca AKP’li Belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede’nin yanı sıra AKP İl Başkanı Vahap Alma ve AKP'li birçok yönecinin “bankamatik memuru” olarak belediyede işe alıındığı tespit edildi. 

‘ARAÇLARIN DEPOLARI BOŞALTILMIŞ’

Mazbatanın geç verilmesine ilişkin konuşan Amak, “Belediyede bırakmış oldukları evrakları, belediyede bırakmış oldukları yardım kolilerini nasıl götürecekleri ve belediyenin içini nasıl boşaltacaklarına ilişkin çalışmaları yapmak adına süre kazanma amaçlıydı. Mazbatamızı almayı beklediğimiz süre içinde kimi usulsüzlükler yapılmış. Bunlardan biri yardım kolilerinin bizzat AKP’li Belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede’nin talimatı ile çıkarılması olmuş. Bunun yanı sıra yapılan usulsüzlüklerin üstünün örtülmesi için çalışmalar yapılmış” dedi. İlk karşılaştıkları durumlardan birinin 5,5 milyon TL değerindeki akaryakıt faturası olduğunu kaydeden Amak, “Bir bütün araçlarımızın depolarında yakıtın olmadığını, araç depolarının bile boşaltıldığı bir durum ile karşı karşıya kaldık” dedi.

‘AKP’LİLERİN İŞE GELMEDEN MAAŞ ALDI’ 

İlk karşılaştıkları sorunları çözerek, sahada temizlik çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Amak, İş-Kur personelinin çekilmesi ile beraber sahada çalışacak personellerin yerinde olmadığını tespit ettiklerini söyledi. Belediyenin personel listelerinde olan personelin sahada olmadığını kaydeden Amak, “Bu personellerin nerede olduğunu gerçekten de merak ediyoruz. Bu personellerin hangi referansla alındıklarına baktığımız zaman da soy isimlerinden de belli oluyor. Bir bütün AKP’nin üst düzey yöneticilerinin kızları, oğulları, kardeşleri, eşleri, yeğenleri, kayınbiraderleri… AKP’li üst düzey yöneticilerinin yakınları. Halkın içinden alınmış tek bir personel yok. Sahada çalışan tek bir personel yok ama AK Parti İl Başkanı Vahap Alma’nın şoförlüğünü yapan, korumalığını yapan, yeğeni ve kardeşi şu anda Artuklu Belediyesi’nde yaklaşık 15 aydır maaş almasına rağmen bir gün olsun belediyeye ayak basmış değil. Buna benzer şekilde il başkan yardımcısı, gençlik kolları başkanı, ilçe başkanı, ilçe sekreteri, ilçe sekreterinin kardeşi, bazı belediye meclis üyeleri kendi kızını almış, kendi oğlunu almış, bazı belediye meclis üyeleri 6,7,8 personel almış. Buna benzer alımlarla 100’e yakın personel alınmış. Bunlar şu anda kağıt üstünde varlar ama görünmüyorlar. Birçok personel de bunlara bakarak, gelmemezlik etmiş. Ne yerleri belli ne kendileri belli” ifadelerini kullandı.

İŞKUR PERSONELİ ÇALIŞTI, AKP’LİLER YEDİ

Belediyeye ait mahalle konaklarının işlevsiz olduğunu kaydeden Amak, mahalle konaklarına eğitmen yerine büro personelleri, inşaat mühendisleri ve mimarların işe alındığına dikkat çekti. AKP’liler döneminde bütün işlerin kaymakamlık tarafından gönderilen İŞKUR personeline yaptırıldığını, asıl görevlilerin ise oturdukları yerden maaşlarını aldığını kaydeden Amak, “Sistemi bu şekilde yürüttüklerini tespit ettik” dedi.

‘KASAMIZ SIFIRLANMIŞ’ 

Artuklu Belediyesi’nin 2014 yılında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimine geçtiğini ve sonrasında 2016 yılında kayyım atandığını hatırlatan Amak, o günden bu güne kadar belediyenin sürekli borçlandırıldığına dikkat çekti. Belediyenin mevcut durumda 200 milyon TL civarında borcu olduğunu kaydeden Amak, “Belediyenin şu anda yaklaşık olarak 100 milyon kredi borcu, 42 milyon piyasa borçları, bir de faturalandırılmamış borçları olduğu ortaya çıktı. Bununla beraber yaklaşık 200 milyon TL bir borçla karşı karşıyayız. Bu borçlar yerinde verimli çalışmalar sonucunda ortaya çıkmış olsa kabul edeceğiz ama maalesef ki, böyle bir durum yok ortada. Banka hesaplarını incelediğimizde 1 Nisan’da kasamız sıfırlanmıştı. Bir kuruş para yoktu kasada. 29 Mart’ta 7 milyonluk faturalar tahsil edilmişti. Ayın 28’inci 6 milyon ve bu şekilde son 3 ayda yapılan ödemeler yaklaşık 30 milyon. Verimli bir kullanım değil. Oyuncak faturaları, organizasyon faturaları, araç faturaları, nalburiye ve kırtasiye faturaları… Yaklaşık 3 milyona kırtasiye malzemesi alınmış olmasına rağmen 13 Nisan’da biz belediyeye geldiğimizde birimlerimizden kullanılacak kağıt-kalem olmadığı şikayetleri geldi. Yani belediyenin halka hizmet edilecek kaynaklarını birileri kendilerine rant olarak kullanmış olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘USULSÜZLÜKLER HAKKINDA SUÇ DUYURULARI YAPACAĞIZ’

Kendilerinin emeğe ve demokrasiye önem verdiklerini ifade eden Amak, halkın kendilerinin yoğun olarak hizmet talebi olduğuna dikkat çekerek, “Bu personeller ya sahaya çıkıp çalışacaklar ya da çıkışları yapılacak. Bizler halkın talepleri kapsamında bu personelleri en yakın zamanda sahaya çıkaracağız. Bizler işini hakkı ile yapan, gerçekten bu belediyenin personeli olan ve halka hizmet eden hiçbir personeli işten çıkarmak istemiyoruz. Ancak çalışmak istemeyen kişiler olursa da ya kendi istifalarını vermelerini isteyeceğiz ya da çıkışlarını yapacağız. Bununla beraber yaptığımız incelemelerin sonucunda tespit ettiğimiz diğer usulsüzlüklerle ilgili de gerekli suç duyurularını yapacağız” dedi.

MA / Ahmet Kanbal