Şirnex ve ilçelerinde son yıllarda sürdürülen özel savaş politikaları nedeniyle uyuşturucu madde kullanımı yaşı 15’in altına kadar düştü. Şirnex'in Qileban (Uludere) neredeyse her mahalle ve sokak başında uyuşturucu satılıyor. 2019 yılından beri uyuşturucu madde kullanımına başlayan 25 yaşındaki M. Şengil’in ailesi çocuklarını bu durumdan kurtarılması için gitmedik kapı bırakmadı. Şengil’in babası Naif Şengil (75), Uludere İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne oğlunu şikayet ettiğini ancak bundan da bir sonuç alamadığını söyledi. Baba Şengil oğluna uyuşturucu alması için para vermediği için oğlu tarafından darp edildiğini belirtti. Maddi durumu iyi olmayan baba Şengil, oğlunun bir an önce tedavi edilerek sağlığına kavuşmasını istedi. 

ŞİKAYETLER SONUÇSUZ KALDI

Defalarca şikayet etmesine rağmen Uludere İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün herhangi bir tedbir almadığını söyleyen baba Naif Şengil, "5 yıldır oğlum madde bağımlısı. Ona kim satıyor bilmiyorum. Uyuşturucu kullanımını bıraksın diye emniyete gidip hakkında şikayetçi olduk ama bir sonuç alamadık. Tedavi olsun diye girişimlerimiz oldu ama onlar da sonuçsuz kaldı. Oğlum uyuşturucu kullanıyor diye çok mağduruz. Bizlerden her gün para istiyor. Para vermediğimizde ise saldırıyor. Akşama kadar evde uyuyor, akşam uyandığında gidip uyuşturucu kullanıyor ve sabaha doğru tekrar eve geliyor. Geçtiğimiz aylarda uyuşturucu satın almak için benden para istedi. Para vermediğim için de bana saldırdı ve bunun üstüne de benden şikayetçi oldu. Bu nedenle hakkımda soruşturma açıldı. Oğlumu darp ettiğim iddiasıyla hakkımda açılan dava nedeniyle geçen hafta duruşmam görüldü. O süreçte şikayetim üzerine oğlum da gözaltına alındı ama ne hikmetse benden önce eve vardı. Bunun dışında başka bir şikayetim üzerine 10 gün tutuklu kaldı” dedi. 

'DEVLET MÜDAHALE ETMİYOR'

Devletin gözetimin de ve müsaade etmesi nedeniyle bağımlılığın arttığını vurgulayan Şengil, gençlerin farklı alanlara yönelmesini engellemek adına uyuşturucuya yönlendirildiklerini söyledi.

“Herkesin gözü önünde uyuşturucu satıyorlar. Sadece benim oğlum değil, onlarca genç bu durumda” diyen Şengil,  “Biz zafer işareti yaptığımızda bize hapis cezası veriliyor. Ama uyuşturucu satanlar da dışarıda rahat bir şekilde geziyor. Eğer birileri bunlarla ortak olmasaydı, bunlar rahatça satamazlardı. Devlet bu gençlerin gözünün açılmasını ve başka şeylerle uğraşmasını istemiyor. Gençlerin tam da bu durumda olmasını istiyor. Oğlum uyuşturucuya başlamadan önce çok güzel bir insandı. Oğlum kendisi ve ailesi için çalışıyordu. Ancak uyuşturucuya başladığından beri ondan hayır göremedik. Hep uyuyor, ne yemek yiyor ne bir şey içebiliyor. Kıyamet kopsa ne umurunda oluyor ne de duyuyor. Ben onu bu halde görünce kahroluyorum” diye belirtti. 

'İLÇEDE UYUŞTURUCUYA KARŞI MÜCADELE EDELİM'

Oğlunun tedavi edilmesi gerektiğini belirten bu anlamda destek isteyen baba Şengil, destek için şu çağrıda bulundu. Şengil, ailelerin uyuşturucuya karşı ortak mücadele etmesi gerektiğini vurgulayarak, “İlçemizde artık uyuşturucu kullanımının önüne geçilmelidir. Buradan Gever'e (Yüksekova) kadar gençlere bu uyuşturucuyu satıp zehirliyorlar. Artık buna bir son verilsin" dedi.   

Tanîna Sindiyan'ın Doğal Güzelliği Tanîna Sindiyan'ın Doğal Güzelliği

MA / Zeynep Durgut