Türkiye'de Darbe Girişiminin Ardından Hak İhlalleri: Ali Serhat Kendirli'nin Endişe Verici İddiaları  Türkiye'de Darbe Girişiminin Ardından Hak İhlalleri: Ali Serhat Kendirli'nin Endişe Verici İddiaları

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Agirî İl Eşbaşkanı Özlem Demir, 22 Aralık 2022’de tahliye olması gerekiyordu. Ancak İdare ve Gözlem Kurulu'nun (İGK) "iyi halli değil" iddiasıyla tahliyesi ertelendi. 
 
Demir, 9 Şubat'ta bir kez daha kurula çıktı. Demir’e, yargılanıp ceza aldığı dosyaya dair sorular soruldu. Ayrıca, “Sen çiftçisin ne işin var siyasette?” sorusu yöneltildi. Kurulun önümüzdeki hafta Demir’e ilişkin karar vermesi bekleniyor.
 
Demir, daha önceki kurul görüşmesine savcı talebinde bulunmuştu. Demir'in bu talebi kabul edilmezken, tahliyenin ertelendiğini dair belgede de talebe yer verilmemişti. Belgede, görüşmede yer almayan savcının imzasının bulunması da dikkat çekmişti.
 
11 KADIN SİYASETÇİNİN TAHLİYESİNE ENGEL 
 
Cezaevinde Demir'in yanı sıra çok sayıda kadının tahliyesi engelleniyor. Koşullu salıverme hakkından yararlanması gereken 11 tutsağın tahliyesi, kurul kararlarıyla engelleniyor. İGK, Ekim 2021’den bu yana hiçbir kadın tutsağı tahliye etmedi. 
 
Tahliyelere dönük engellemelere ise, "pişmanlık göstermemek", "aramalarda gardiyanlara yardımcı olmamak", "fazla kitap okumak ya da okumamak", "iyileştirme programına katılmamak", "toplumla bütünleşmeye hazır olmamak", "olumsuz gelişim göstermek", "örgütsel tutum sergilemek", "olumsuz veri girişi bulunması" ve "hakkında yürütülen savcılık soruşturması" iddiaları gerekçe gösteriliyor.  
 
Tutsak Rozerin Kurt, tahliyesi engellenen kadınlardan. Kurt, 11 Ocak’ta yapılan kurula çağrılmadı. Ancak "kurula katılmamak" gerekçesiyle tahliyesi 6 ay ertelendi. 
 
Jiyan Ateş, Sedef Demir, Dilan Oynaş, Sermin Demirdağ, Sabite Ekinci, Nedime Yaklar, Zeynep Han Bingöl, Mukaddes Kubilay, Necla Yıldız, Rozerin Kurt ve Özlem Demir, kurul kararıyla tahliye edilmeyen tutsaklar.
 
MA / Dicle Müftüoğlu - Sincan Kadın Kapalı Cezaevi