Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cihan Ayverdi, 27 Eylül tarihinde koğuşunda bayılması sonrası Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Elleri ve ayakları kelepçelenen Ayverdi, “kelepçeli muayeneyi” kabul etmediği için cezaevine geri götürüldü. Koğuşa getirilen Ayverdi’nin kalp rahatsızlığı nedeniyle tekrar baygınlık geçirmesi üzerine arkadaşları yardım butonuna basarak yardım istedi. Ayverdi, sonrasında yeniden hastaneye sevk edildi. Bu sırada Ayverdi’nin durumunu öğrenmek isteyen ve koridordaki kalabalıktan dolayı bastıkları buton sesi duyulmayan 10 tutuklu hakkında, seslerini duyurmak için kapılara vurarak ses çıkardıkları gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatıldı.
TUTUKLULAR: BİLGİ ALMAK İSTEDİK
Cezaevi Disiplin Kurulu tarafından başlatılan soruşturma, 12 Ekim tarihinde karara bağlandı. Soruşturmada sözlü ve yazılı savunmaları alınan tutuklular, butona yanıt verilmediğini, bu nedenle kapılara ikinci kez bayılan ve hastaneye kaldırılan Ayverdi’den bilgi almak için vurduklarını belirterek, disiplin soruşturmasının düşmesini istedi.
‘ELLERİM VE AYAKLARIM KELEPÇELİYDİ’
Rahatsızlanan Cihan Ayverdi de savunmasında şunları söyledi: “27 Eylül’de saat 20.30 sıralarında bayıldım. Beni hastaneye götürdüler, hastanede gözümü açtım bana ne olduğunu hatırlamıyorum. Gözümü açtığımda ayağım ve ellerim kelepçelenmişti. Jandarmadan ayağımın açılmasını talep ettim. O sıra zaten kurum görevlisi olaya şahittir. Kurum görevlisi olmadan hastanede jandarma bana ‘sen teröristsin’ diyerek, hakarette bulundu. Muayene olmadan geri kuruma geldim. Kurumda 23.00’da tekrardan bayıldım. Beni tekrar hastaneye götürdüler. Ne yaşandığını bilmiyorum.”
'KAMERADA TESPİT EDİLMESE DE…'
Disiplin Kurulu ise kurum müdürleri, tutuklu ve hükümlü ifadeleri ile olay anında tutulan tutanakların ardından yaptığı değerlendirmede, “Her ne kadar kamera kayıtlarında kapıya gelen tutuklu ve hükümlülerin kapıya vurup vurmadıkları tespit edilmemiş olsa da, olay anındaki hareketlilik ve olaya ilişkin alınan personel ifadelerinde bahsi geçen koğuşlardan seslerin geldiği ve koğuş kapılarına vurularak, sesler çıkarıldığı anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.
3 AY ZİYARETÇİ YASAĞI
Cezaevi Disiplin Kurulu, Erkut Açan, Ramazan Yılmaz, Hüseyin Karahan’ın kamera görüntülerinde kapılara gelmedikleri, Cihan Ayverdi’nin ise hastanede olduğu gerekçesiyle haklarında “Disiplin cezası verilmesine yer olmadığı”na karar verdi. Tutuklular Ferhat Gültek, Mustafa Kutay, Kemal Polat, Mehmet Şirin Polat, Rıdvan Barut, Mehmet Ruhi Bakır, Nurettin Cengiz, Fırat Ertunç, Cibrahil Kurt ve Serhan Aksin’e, Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Kanunu’nun 43’üncü maddesinin “Kurumda korku, kaygı ve panik yaratabilecek biçimde söz söylemek veya davranışta bulunmak” şeklindeki d bendi gerekçe gösterilerek 3 ay ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezası verildi.
TESPİT YOK, CEZA ÜST SINIRDAN
Kurul, kamera kayıtlarında kapıya gelen tutukluların kapıya vurup vurmadıkları tespit edilmemesine rağmen yönetmelikte “1 aydan 3 aya kadar” diye yer disiplin cezasını, en üst sınırdan vermesi dikkat çekti.
TUTUKLULAR İTİRAZ ETTİ
Söz konusu disiplin cezasına dair tutuklular, Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu.
MA / Müjdat Can
10 tutukluya ‘kapıya vurdun’ cezası
Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 10 tutukluya, kameralarda tespit edilmemesine rağmen “kapılara vurarak korku yarattıkları” gerekçesiyle disiplin cezası verildi.
Bunlar da ilginizi çekebilir