TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa'nın 93. ve TBMM İçtüzüğü'nün 7. maddeleri uyarınca, 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 14.00'te TBMM Genel Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırdı. Bu karar, siyasi partilere resmi olarak iletildi.

Okul Alışverişi Vatandaşı Zorluyor: "Asgari Ücrete Bir Zam, Ürünlere 10 Zam" Okul Alışverişi Vatandaşı Zorluyor: "Asgari Ücrete Bir Zam, Ürünlere 10 Zam"

Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası hükümlüsü Can Atalay'ın TBMM Genel Kurulu’nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararının okunmasıyla milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemin gerekçesinin Resmi Gazete’de yayımlandığını belirtti. Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararlarının kesin mahkumiyet içermediğini, dolayısıyla milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin fiili durumun oluşturulduğunu ifade etti. Bu fiili durum hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından karar verilmesinin mümkün olmadığını belirten mahkeme, "Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca iptali talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına" hükmetti.

Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkında verdiği bu son kararın ardından, CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, TİP, Demokrat Parti ve EMEP, TBMM'ye sundukları ortak dilekçeyle TBMM'yi 16 Ağustos Cuma günü olağanüstü toplantıya çağırdı. Ortak dilekçede, “Şerafettin Can Atalay’ın bir an önce tahliye edilip, milletvekilliği andını içerek Parlamento’da yerini alması” talep edildi.

Kaynak: Birgün