Ankara'dan Kalkan Uçak Hakkari'de Pistten Çıktı Ankara'dan Kalkan Uçak Hakkari'de Pistten Çıktı

Kürt yazar Mehmet Akdoğan, ikinci romanı Dengê Zê ile okurla buluşuyor. İlk eseri Bayê Cîlo ile Kürt okurların beğenisini toplayan Akdoğan’ın ikinci romanı Dengê Zê, Payiz Yayınevi'nden çıktı. Editörlüğünü Mehmet Çakmak’ın yaptığı roman, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 1990’lı yıllarda yaşananları konu ediniyor. Akdoğan, dağları, ovaları, vadileri, köyleri, nehirleri kalemiyle canlandırıyor. Kelimelerle dışa vuran bölgenin güzellikleri, yöresel tanımlamalarla romanda yerini alıyor.

Okuru, adını aldığı Zap Nehri’nin akışına alan Dengê Zê, baştan sona ahengini sürdürüyor. Akdoğan, halk arasında Zê Nehri olarak bilinen Zap Nehri’ni şöyle tanımlıyor: “Havalar ısınıyordu, Zê Nehri dağların karından güç alıyordu. Zê dalgaları yükseliyordu. Zê Nehri’nin yanından her geçtiğimde gözlerimi alamıyordum ve derin düşüncelere dalıyordum. Zê nehrinin ve ovasının gizemi alıp götürüyordu. Adını doğuştan aldığını geç öğrendim. Burası doğuşun mekanıydı. Artık gizli bir bölgeydi.”

Gençlik yıllarına adım atan Dengê Zê’nin karakteri Mustafa, medrese eğitimi için Hakkari’ye gider ve bir yandan köy hasreti çeker, diğer yandan korkularıyla yüz yüze kalır. Daha sonra arkadaşı Yusuf ile buluşur. Kürtçe medrese eğitimiyle başlayan hikaye, devletin baskı politikalarının en yoğun olduğu 90’lı yıllarda yaşanan olaylarla devam eder. Mustafa ve Yusuf da bu baskılara tanıklık eder. Hakkari’de başlayan arkadaşların serüveni, Yüksekova’da sonlanır...

Baskı, zulüm, faili meçhul cinayetlerin gittikçe arttığı bir dönemi ele alan romanda, yaşananlar tüyler ürpertiyor. Yazar Akdoğan bir yandan yaşananları tüm çıplaklığıyla okura aktarırken, diğer yandan Kürt halkının yaşananlar karşısındaki direnişini de unutmuyor.