Özel Haber

Engelli Bireyler Siyasi Temsil İstiyor: "Sorunları En İyi Biz Biliriz"

Van Engelliler Spor Kulübü Başkanı Hanifi Baykara, engelli bireylerin siyasi partilerin engelli temsilini yetersiz bulduğunu söyleyerek, "Bir engellinin sorunu en iyi engelli bilir" dedi.

Abone Ol

Van'da 73.000 resmi kayıtlı engelli bulunduğunu hatırlatan Baykara, bu oranın gerektiği kadar göz önünde bulundurulmadığını belirterek, "Her parti 8 tane milletvekili gösteriyor, neden bir tane engelli göstermesin?" diyerek tepki gösterdi. Baykara,  siyasi partilerin seçimlerde engelli bireyler için kontenjan açılmasına rağmen, bunu etkin bir şekilde uygulamadığını altını çizerek, "İktidar ya da muhalefet fark etmez; hiçbir siyasi parti, engellilerin gerçek temsilini sağlayamıyor" diye konuştu.

Siyasi partilere ve yerel yönetimlere çağrıda bulunan Baykara, engelli bireylerin haklarına saygı gösterilmesinin ve sorunlarının öncelikli olarak ele alınmasının gerekliliğini vurgulayarak, “Engelli bireylerin, toplumsal hayatın her alanında yer alması gerekiyor. Siyasi temsilde daha fazla katılım ve duyarlılık bekliyoruz. Yerel yönetimlerin, engelli bireylerin haklarını savunma noktasında daha etkin olmaları gerekiyor.Engelli bireyleri, hayata katmanın yollarını arayın. Bizler de bu şehirde yaşıyoruz ve biz de söz sahibi olmak istiyoruz" cümlelerini kullandı.

“Seçimlerde verilen sözlerin gerçeğe dönüşmedi”

Kamuda %4, özel sektörde ise düşük seviyelerde engelli istihdamı sağlandığına ve bunun yeterli olmadığına dikkat çeken Baykara, “Engelli bireyler, çalışma yaşamında karşılaştıkları zorluklar nedeniyle iş bulma konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Engelli hakları konusunda muhalefetin de iktidar partisini eleştirmesi gerekiyor. Seçimlerde verilen sözlerin gerçeğe dönüşmemesi, engelli bireylerin haklarının her zaman göz ardı edildiğinin kanıtıdır” ifade etti.

“Pozitif ayrımcılığı fiziki koşularımızdan dolayı istiyoruz”

Baykara,  engelli bireylerin, mevcut fiziki koşulları nedeniyle insani şartlar altında, herkesle eşit haklara sahip olması gerektiğini belireterek, “Birçok engelli, yıllardır devletin boş kadrolarının doldurulmadığını ve istihdam sorunlarının çözülemediğinden yakınıyor. Engellilere verilen haklar tam olarak uygulanmıyor ve engelli maaşlarının yetersiz kalıyor. Ülke genelinde, engellilere ayrılan kontenjanların yeterince değerlendirilmediği gibi iş yerlerinde yaşanan mobbing ve ayrımcılık gibi sorunlar da engelli bireylerin yaşam kalitesini düşürüyor” sözlerini kullandı.

“Toplumda engellilere karşı duyarsızlık var”

Engelli bireylerin haklarının korunmasının  ve desteklenmesinin önemine değinen Baykara,  kamu ve yerel yönetimlerin bu konuda daha duyarlı olmaları, engellilerin hayatlarına adaptasyonları için gerekli düzenlemelerin yapılmasına dikkat çekerek konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Engelli bireylerin yaşadığı mağduriyetler ve hak kayıpları sürerken, toplumun bu konuda daha duyarlı hale gelmesi ve devlet yetkililerinin somut adımlar atması gerekiyor”

ÖZEL HABER- İDRİS DEDE