FETÖ’ soruşturması kapsamında 5 yıl önce kayyum atanan Denizli merkezli Aynes Gıda, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından, 12 Ekim'de yapılacak ihaleyle 667 milyon lira bedelle satışa çıkarıldı.
Şirketi, Aralık 2015'te almak isteyen İsviçre merkezli gıda firması Emmi, 221 milyon İsviçre Frangı değer biçti.
O günkü kurla 650 milyon Türk Lirası'na ve 203 milyon euroya denk gelen bu teklifin bugünkü karşılığı, yaklaşık 2 milyar 100 milyon lira ediyor.
Independent Türkçe’de Can Bursalı’nın haberine göre mahkeme kararıyla 10 Aralık 2018'de sahiplerine teslim edilen şirket, savcılığın itirazının ardından geri alındı ve kayyum yönetimine bırakıldı. Kayyum tarafından yönetilen şirketin yetkilileri, geçen haziran ve temmuz aylarında yaptıkları açıklamalarında hem üretim kapasitesinin hem cirosunun hem de istihdamının arttığını belirtti.
Aynes Gıda'nın yöneticisi Murat Hocalar, haziranda, Anadolu Ajansı'na konuştu ve şu bilgileri verdi:
"Tesiste 2016 yılında günde ortalama 528 ton süt işlenirken bu yıl mayıs ayında günlük ortalama bin 90 tona çıktı. 2017'de 773 milyon lira olan ciro da geçen yıl 1,5 milyar liraya yükseldi. Bu yıl için 2 milyar 168 milyon liralık ciro hedefimiz var. Şirketi devraldığımızda istihdamımız 900 kişi civarındaydı. Çalışan sayısını 2021 yılında bin 60'a çıkardık. Bu alanda büyümeye devam edeceğiz. Şirketimiz gerek süt gerekse yem iş ünitelerinde, satın almalardan kaynaklanan kur riskini, etkin satın alma yöntemleri ve ürün fiyat geçişleri ile yönetmeye çalışıyor. Türkiye süt pazarının lider şirketi olma hedefiyle çalışmalara devam ediyoruz."
AYM SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Şirket, sahiplerine teslim edildikten sonra yapılan itirazla birlikte kayyum atanması, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşındı. Yüksek mahkeme henüz bu başvuruyla ilgili bir karar vermedi. Şirketin büyük ortağı hakkında kesinleşmiş yargı kararı yok. Ayrıca, şirketin büyük ortağı Nevzat Serin ve diğer ortakları hakkında FETÖ soruşturması yürütülüyor.
Serin, FETÖ soruşturması kapsamında 2 yıl tutuklu yargılandı ve tahliye edildi. Ancak henüz hakkında kesinleşmiş bir karar bulunmuyor.
Soruşturma kapsamında dosyaya konulan bilirkişi raporunda, şirketin FETÖ'yle ilişkilendirilecek bir bağlantısına rastlanılmadığı, kaynak aktarımını gösterecek bir faaliyetinin olmadığına yer verildi.
Independent Türkçe'ye konuşan Nevzat Serin, Aynes Gıda'nın satışa çıkarılmasını, "Kayyumların işlediği suçlar ortaya çıkmasın diye alelacele satış yapılmak isteniyor" sözleriyle değerlendirdi.
Serin, şirketin kendilerinde kaldığı 9 günlük süre içinde yaptıkları araştırmalarda, milyonlarca liralık açık tespit ettiklerini savundu.
2015'te 221 milyon İsviçre Frangı
2015 yılının aralık ayında Emmi adlı İsviçre firması tarafından yapılan 221 milyon İsviçre Frangı değerindeki teklif, o dönemki döviz kuruyla, 650 milyon lira yapıyor. Bu bedel, bugün 9 lira 52 kuruş dolayında olan İsviçre para birimiyle hesaplandığında yaklaşık 2 milyar 100 milyon liraya tekabül ediyor.
TMSF yöneticileri tarafından hem cirosu hem ihracatı hem de istihdamının arttığı söylenen şirkete biçilen değer ise 667 milyon Türk Lirası.
667 milyon lira ise bugün 70 milyon İsviçre Frangı ediyor. TMSF tarafından belirlenen 667 milyon liralık bedel, 65 milyon euroya karşılık geliyor.
Merkez Bankası'nın yaptığı enflasyon hesabına göre ise, 2015 yılının aralık ayındaki 650 milyon lira, bugün 1 milyar 359 milyon lira karşılığında. Satış, belirlenen bedelle gerçekleşirse, Aynes Gıda, değerinin yaklaşık 4'te 1'i kadar ucuza gitmiş olacak.