SAĞLIK

Hangi ülke nasıl normalleşiyor?

Türkiye, 1 Mart'tan itibaren korona virüsü önlemlerini kademeli olarak hafifletip kent bazlı normalleşmeye hazırlanırken, birçok ülkede de benzer planlar yapılıyor. Bazı ülkeler bölge bazlı açılmaya başladı; bazıları eğitime bazıları ekonomiye öncelik verdi. Bazı ülkelerdeyse vaka artışı nedeniyle normalleşme son anda rafa kaldırıldı. İşte farklı ülkelerdeki uygulamalar...

Abone Ol

Korona virüsü salgınında aşılama kampanyaları hız kazandıkça birçok ülkede normalleşme planları da devreye girdi. Ülkelerdeki farklı uygulamalar şöyle:

Fransa'da, iki haftalık sömestr tatilinin ardından aralarında Bordeaux, Grenoble ve Lyon'un da bulunduğu bazı kentlerde okullar da açık. Bu okullarda, 40 dakikada sonuç veren tükürük testi ile düzenli kontrol yapılıyor. Tam açılma için ülkede yoğun eleştirilerin ardından ivme kazanan aşılama programının daha fazla kişiye erişmesi bekleniyor.

Vakalar düşüş gösterirse, 17 Mayıs'ta üçüncü aşamaya geçilecek ve iki farklı aileden kişilerin kapalı mekanlarda buluşmalarına izin verilecek. Tiyatrolar, sinemalar, oteller açılacak. Konserlere ve spor müsabakalarının seyircili yapılmasına, sosyal mesafe önlemleriyle başlanacak; stadyumlarda 10 bin kişiye kadar seyirciye izin verilebilecek. 21 Haziran'da dördüncü ve son aşamaya geçilecek; altı kişilik buluşmalar 30 kişiye çıkabilecek. Ekonominin hala kapalı olan, gece kulüpleri gibi sektörleri de açılacak.

FRANSA'DA OKULLAR AÇIK, AKDENİZ KIYISINA HAFTA SONU YASAĞI GELDİ

Günlük korona virüsü vaka sayısının yeniden 20 binin üzerine çıktığı ve yoğun bakım hasta sayısının son iki ayın en yüksek seviyesinde seyrettiği Fransa'da, yerel saatle 18:00-06:00 arasındaki sokağa çıkma yasağının kaldırılması henüz gündemde değil. Ancak bu saatlerin dışında seyahat özgürlüğünün bulunması ve Akdeniz kıyısındaki Nice gibi kentlerde turist akını nedeniyle vaka sayılarının ülke ortalamasının üç kat üzerine çıkması yeni önlemleri beraberinde getirdi. Başta Nice ve Cannes olmak üzere bir dizi kentte iki hafta boyunca hafta sonunda sokağa çıkma yasağı getirildi.

Fransa'da, iki haftalık sömestr tatilinin ardından aralarında Bordeaux, Grenoble ve Lyon'un da bulunduğu bazı kentlerde okullar da açık. Bu okullarda, 40 dakikada sonuç veren tükürük testi ile düzenli kontrol yapılıyor. Tam açılma için ülkede yoğun eleştirilerin ardından ivme kazanan aşılama programının daha fazla kişiye erişmesi bekleniyor.

İTALYA'DA RENK BAZLI RİSK HARİTASI

Pandemisinde en ağır kayıpların verildiği Avrupa ülkelerinden biri olan ve aylarca tam karantinada kalan İtalya'da bir yandan bazı önlemler hafifletilirken, bir yandan da bölgeler arası seyahat yasağı uzatıldı. İtalya şubat başında, bölgeleri risk durumuna göre sarı, turuncu ve kırmızı olarak tasnif etti. Sarı bölgelerde restoran, bar ve müzelerin gün içinde açılmasına izin verildi. Turuncu bölgelerdeyse restoranlarda gel-al yöntemi devam ediyor.

Bununla birlikte ülkede 22.00-05.00 arasındaki sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Son olarak, ülkenin bölgeleri arasında zaruri olmayan seyahatlere getirilen ve bu cuma sonlanması planlanan yasak, 27 Mart'a uzatıldı. Kayak merkezlerinin açılması da ertelendi. Aynı zamanda, aile ve arkadaş ziyaretlerine de bir başka evde aynı anda ikiden fazla yetişkin bulunmayacak şekilde yeni kısıtlamalar getirildi.

ÇEK CUMHURİYETİ PLANLARI ASKIYA ALDI

Her 100 bin kişide 968 vakayla Avrupa'nın en yüksek enfeksiyon oranına sahip olan Çek Cumhuriyeti'nde dükkanların bu hafta açılması planı rafa kaldırılmış durumda. Çek hükümeti, mart ayında okulları sıkı bir test politikasıyla açma planını ise ertelemedi. Ülkede hasta sayılarının artışı nedeniyle Almanya'dan yardım istenmesi de gündemde.

ALMANYA'DA MERKEL YAVAŞ AÇILMA TARAFTARI

Vaka sayılarının istenen seviyelere henüz düşmediği Almanya'da, tam açılma için bir tarih belirlenmiş değil. Başbakan Angela Merkel'in çok dikkatli ve aşamalı bir plan istediği biliniyor. Merkel'in kişisel ziyaretler, restoran ve eğlence merkezleri ile okullar için üç aşamalı bir plan önerdiği, 3 Mart'ta eyalet yönetimleriyle yapacağı zirvede ayrıntılı kararlar alınabileceği belirtiliyor.

Bununla birlikte, ülkenin birçok eyaletinde yerel yönetimlerin kararıyla pazartesi günü anaokulları ve ilkokullar iki aydan sonra ilk kez açıldı. Almanya Eğitim ve Bilim Bakanı Anja Karliczek, vaka sayılarının düşmemesine rağmen okulların açılmasına karşı eleştirilere tepki göstererek, 'özellikle küçük yaştaki çocukların birarada olmaya ihtiyaçları olduğunu' söyledi. Birçok eyaletteki aşı kampanyasında, öğretmenlere öncelik verilmesi planlanıyor.

Öte yandan, Almanya hükümetinin son olarak Fransa'yla sınır kontrollerini sıkılaştırması dikkat çekti.

İSPANYA'DA GÜN İÇİNDE KARARLARI BÖLGESEL YÖNETİMLER ALIYOR

67 binin üzerinde kişinin Covid-19'dan öldüğü İspanya'da, normalleşme süreci bölgeler arasında büyük farklılıklar içeriyor. Ülke çapında şu an için 9 Mayıs 2021'e kadar geçerli olacak şekilde 23.00-06.00 arasında sokağa çıkma yasağı var. Ancak bölgesel yönetimler, vaka sayılarına göre bu yasağı bir saat kısaltma ya da uzatma yetkisine sahip. Bu çerçevede, bazı bölgeler spor salonları, bar ve restoran gibi yerlerin gün içinde açılmasına izin verdi. Sözgelimi, Madrid'de bar ve restoranlar bu saatler arasında açık.lma Bazı bölgelerde restoranlara ancak QR koduyla kayıt yaptırarak girilebiliyor. Valencia bölgesindeyse bar ve restoranlar hâlâ kapalı, dükkanlar da 18.00'da kapanıyor. İspanya'da bölgeler arası seyahat de şu an kısıtlamalara tabi.

YUNANİSTAN AÇILMAYI RAFA KALDIRDI

Önlemlerin kademeli olarak gevşetilmeye başlatıldığı ülkelerin aksine, komşu Yunanistan’da sert tedbirler yerini koruyor. Hükümet, bir dizi önlemi kademeli olarak kaldırma kararını özellikle Atina ve Selanik'te vaka sayılarının yeniden artması nedeniyle rafa kaldırdı. Bazı işyerleri, okullar ve temel hizmet sunan işletmeleri açma girişiminden geri adım atıldı. Sağlık yetkilileri önlemlerin gevşetilmesi fikrine şu an mesafeli. Yunanistan'ın en büyük devlet hastanelerinden olan Papanikolaou Hastanesi’nin Yoğun Bakım Ünitesi Direktörü Nikos Kaprovelos, ülke genelindeki önlemlerin mart sonlarına dek yürürlükte kalması gerektiğini söyleyerek, "Bu süreçte önlemlerin gevşetilmesi tartışma konusu olamaz. Sağlık sistemine yönelik baskı çok yoğun" dedi.

KIBRIS'IN GÜNEYİNDE GÖZLER MART AYINDA

Kıbrıs’ın güneyi, önlemleri gevşetmeye başladı. Özel işyerleri yeniden faaliyete geçerken, kamu kuruluşları ve okullar açılmaya hazırlanıyor. Mart ortalarından itibaren restoran, bar ve kafeleri de faaliyete geçmesi planlanıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti, 1 Mart itibariyle havalimanlarını da dış dünyaya açacak.

RUSYA'DA ÖNLEMLER HAFİFLETİLDİ

Pandemi sürecinde Avrupa'daki gibi sıkı karantina önlemlerinden kaçınan Rusya, başkent Moskova'daki kısıtlamaları da 25 Ocak'ta gevşetmişti. Bu tarihte, iş yerlerinde çalışanların en az yüzde 30'unun uzaktan çalışması kuralı ile bar, restoran ve gece kulüplerine gece yasağı kaldırılmıştı. Ülkede toplanma yasağı ve kapalı yerler ile toplu ulaşımda maske zorunluluğu devam ediyor.

ÇİN DURUMA GÖRE HAREKET EDİYOR

Korona virüsünün çıkış noktası olan Çin'de vaka sayılarının sıfıra yaklaşmasıyla ülke içi tedbirler hafifletildi. Ancak ulusal tatillerde seyahat kısıtlanabiliyor; yeni vaka görülen bölgeler de geçici olarak sıkı karantina tedbirlerine tabi tutuluyor.

İSRAİL EKONOMİSİ AÇILIYOR

İsrail'de normalleşme, aşı kampanyasıyla iç içe ilerliyor. Nüfusun yarıya yakınına en az bir doz aşı yapılan ülkede, geçtiğimiz pazar gününden itibaren kademeli normalleşme başladı. Çok sayıda ilkokul ve lisenin yanı sıra müze, kütüphane, alışveriş merkezi ve pazar gibi yerler iki buçuk ay sonra yeniden açıldı. Eğitim sisteminin mart başından itibaren tamamen normale dönmesi bekleniyor. Spor salonu, havuz, sinema ve restoranlar ise sadece iki doz aşı yaptırmış veya Covid-19 geçirdiği için bağışıklık kazanmış kişiler için açık. Bu kişilerin söz konusu yerlere girebilmesi için bir uygulama kullanılıyor.

KANADA'DA EYALETLER İLE MERKEZİ YÖNETİM ARASINDA VARYANT GERİLİMİ

Kanada'da normalleşme süreci bölgeler arasında farklılık gösteriyor. 26 Aralık'tan bu yana karantinada olan Ontario eyaletinde 'evde kalın' çağrısı kaldırılırken, zaruri olmayan dükkanların da sınırlı kapasiteyle açılmasına izin verildi. Başbakan Justin Trudeau ise varyantların yayılması nedeniyle eyaletlerden çok hızlı açılmamalarını istedi. (DIŞ HABERLER)