Yeni Düzenleme ile 7 Bin Lira Üzerindeki Alımlar İçin Banka İstemi Yeni Düzenleme ile 7 Bin Lira Üzerindeki Alımlar İçin Banka İstemi

Raporda, 361 gösteriye müdahale edildiği, 570’ünün yasaklandığı ve en az 27 bin kişinin gözaltına alındığı vurgulandı.

Raporun sunumunu yapan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, barış ve diyalog çağrısında bulunarak, "Bir ülkenin demokrasi karnesini tüm dünyaya göstermek istiyoruz" dedi. Yılmaz, raporda yer alan ihlallerin "korkunç" bir boyuta ulaştığını belirtti.

Raporun Başlıca Verileri

Rapor, 2015 yılından bu yana yaşanan hak ihlallerini detaylandırarak, 2015-2024 döneminde 27 bin 984 gözaltı ve 5 bin 677 tutuklama gerçekleştiğini ortaya koydu. Özellikle 2016 ve 2019 yıllarında gözaltı ve tutuklamaların yoğunlaştığı kaydedildi.

Raporda, 2015 yılında 56 gösteriye müdahale edilmesi sonucu 20 kişinin yaşamını yitirdiği, 2016 yılında ise 78 gösteri müdahalesi sırasında 4 ölüm vakası yaşandığı belirtildi. Ayrıca, raporun 2024 verilerine göre, 36 gösteriye müdahale ve 60 yasaklama gerçekleştiği ifade edildi.

Talepler ve Öneriler

İHD, raporunda Türkiye’nin insan hakları ve demokratik standartlara uygun davranması gerektiğini vurguladı. Talepler arasında, toplantı ve gösteri özgürlüğünün güvence altına alınması, keyfi yasaklamaların sona erdirilmesi ve güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanımıyla ilgili hesap verme mekanizmalarının oluşturulması yer aldı.

Akın Birdal: "Fırsatlar Heba Edildi"

Raporun ardından konuşan İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, Türkiye’nin 9 yılda demokrasiden ve insan haklarından uzaklaştığını belirtti. Birdal, barış için kolektif bir irade oluşturulması gerektiğini ifade ederek, "Bir ülkede barış yoksa demokrasiden, insan haklarından bahsetmek kolay değil" dedi. Barış sürecinin yasal çerçeveye kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Birdal, tecridin sona ermesi ve siyasi mahpusların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Rapor, Türkiye'deki insan hakları durumunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne sererken, sivil toplum kuruluşlarının ve insan hakları savunucularının barışçıl çözümler için bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: MA