GÜNDEM

İran'da idam cezası alan Kürt rapçi Samin Yasin'in temyiz başvurusu kabul edildi

İran'da Mahsa Amini eylemleriyle bağlantılı olarak idam cezası alan Kürt rapçi Samin Yasin dahil iki iki kişinin temyiz talebi kabul edildi. Yüksek Mahkeme soruşturmadaki eksiklik nedeniyle davaları kararı alan mahkemelere geri gönderdi.

Abone Ol

İran Yüksek Mahkemesi, ülkede Mahsa Amini adlı 22 yaşındaki Kürt kadının eylül ortasında "ahlak polisi" tarafından gözaltındayken şüpheli ölümü üzerine başlayan eylemler sırasında isnat edilen çeşitli suçlardan idam cezası alan iki kişinin temyiz başvurularını kabul etti. İran Yargı Erki'nin yayın organı Mizan'da yer alan haberinde "Yüksek Mahkeme, son isyanlarla ilgili olarak suçlanan Muammed Kubadlu ve Kürt Samin Seydi Yasin'in temyiz başvurusunu kabul etti" ifadeleri yer aldı.

Yüksek Mahkeme'nin soruşturmadaki eksiklikler nedeniyle temyiz başvurularını kabul ettiği ve davaları idam kararı alan mahkemeye yeniden değerlendirme için geri gönderdiği de duyuruldu. Muammed Kubadlu adlı İranlı eylemler sırasında bir polisi öldürmek ve beş polisi yaralamak suçundan, eşitsizlik, baskı ve işsizlik hakkında yaptığı şarkılarla tanınan Kürt rapçi Samin Yasin ise polis memurlarını öldürme girişimiyle ve devrimci şarkılar söylemekle suçlanarak idam cezası almıştı.

İran'da şu ana kadar Mahsa Amini eylemleriyle ilgili olarak idam cezası alan iki kişinin cezasının infazı gerçekleşmişti. 23 yaşındaki Muhsin Şİkari Tahran'da bir yolu kapattığı ve bir Besic üyesini yaraladığı gerekçesiyle idam edilmiş, 23 yaşındaki Mecid Rıza Rehneverd de iki Besic üyesini bıçakla öldürmekle suçlanarak asılarak idam edilmişti.

İran’da, Amini gösterileriyle ilgili yargılamalarda sanıklara, “yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak”, “devlete karşı savaş açmak”, “ateşli ve ya ateşsiz silahlarla korku yaymak”, “adam öldürme ve yaralama” gibi suçlar yöneltiliyor. İran Ceza Kanunu'na göre, "yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak (ifsad fi'l arz)" ve "Allah'a karşı savaş açmak (muharebe)" gibi suçlarla itham edilenler idam istemiyle yargılanıyor ve genellikle haklarında idam kararları veriliyor.

İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na göre (HRANA) 50'den fazla kişi de idam edilme riskiyle karşı karşıya. Ülkedeki güvenlik güçlerinin kadınların ve gençlerin başını çektiği eylemlere zaman zaman gerçek mermi de kullanarak müdahalesi sonucu HRANA'ya göre ülke genelinde 506 eylemci öldürüldü, 18 binden fazlası ise gözaltına alındı. (DIŞ HABERLER)