Şengal’in Sinune kasabasına bağlı Borika yerleşkesinde yaşayan otizmli Naci Hacı, evde zincire bağlı tutuluyor. Ailesi, bağlı olmadığı zamanlarda evden kaçtığını veya aile bireylerine zarar verdiğini söyledi.

Ailenin 12 çocuğundan en büyüğü olan Naci’nin annesi Muhbet Said ise, evladını bağlamak istemediğini ancak hastalığı nedeniyle buna mecbur kaldığını belirtti.

Meteoroloji'den 9 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı: Şiddetli Sağanak Yağış Bekleniyor Meteoroloji'den 9 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı: Şiddetli Sağanak Yağış Bekleniyor

Rûdaw’a konuşan anne Muhbet, “Çocukluğundan beri Naci’nin durumu böyle. Bağlamadığımızda evden kaçıp gidiyor, nereye gittiğini bilemiyoruz. Kapıları da kilitlediğimizde kendisine, aile bireylerine zarar veriyor. Eskiden çocuktu, idare edebiliyorduk. Ama artık bir yetişkin ve son 12 yıldır onu bağlamak zorunda kalıyoruz. Ancak böyle zaptedebiliyoruz” dedi.

Naci’nin şimdiye kadar 6 defa intihar girişiminde bulunduğunu dile getiren anne Muhbet, IŞİD’in 2014’te Şengal’e saldırmasının ardından yaşadıkları göç döneminde oğlunun durumunun daha da kötüleştiğini anlattı.

“Evde sadece ben ona bakabiliyorum. Yalnızca ben dinliyor” diyen çaresiz anne, “Babası yaşlandı artık ve dışarıda bekçi olarak çalıştığı için çoğunlukla evde olmuyor. Doktora götürebilecek imkanımız da yok. Araca bindiremiyoruz, kendisine ve bize zarar verir diye. Doktorların yazdığı ilaçlar var, her ay onları alıp vermek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Naci Hacı’nın durumu Rûdaw TV’de yayınlanan “Berpirsiyar” programına konu oldu.

Anne Muhbet Said, oğlunun tedavisi için yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Programa katılan Irak Aile ve Sosyal Çalışmalar Bakanlığı Basın Müdürü Necim El İkami, “Bakan bizzat Naci’nin ailesinin ziyaret edilmesini istedi. İnşallah bir heyetimiz gidip yerinde Naci’nin durumunu görecek” dedi.

Naci Hacı gibi özel hastalar için Bakanlık bünyesinde farklı çalışmalar yaptıklarını ifade eden El İkami, ailesine maddi yardımda bulunacaklarını, genç Naci’nin de uzman doktorlar tarafından muayene edileceğini söyledi.