Türkiye’de, sokak hayvanları yasasına ilişkin tartışmalar sürüyor. Hayvanseverler ise sokakta yaşayan sokak hayvanlarınıntoplatılmasına şiddetle karşı çıkıyor. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Hayvan haklarının savunulması ve sahiplenilmesi doğanın dengesini korumak için önemlidir. Sahipsiz hayvanlarla ilgili sorumluluklar ve çevrenin korunması da aynı şekilde önemlidir.Doğadan alınan hayvanların sahiplenilmesi ve haklarının savunulması ekolojik denge için gereklidir.Sahipsiz hayvanların sayısının belirlenmesi ve sahiplenilmesi için yasal düzenlemelerin önemlidir. Canlıların birbirine bağlılığının ve doğanın dengesinin sağlanması önemli bir konudur. Hepimiz sokak hayvanlarının yaşam alanlarını korumakla yükümlüyüz. Hayvanlarda insanlar gibi yaşam hakkına sahiptirler” ifadesini kullandı. Ayrıca, "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun uygulanması, toplumda hayvan hakları konusunda farkındalık yaratılması açısından kritik bir adımdır" diye konuştu.
Hayvanların yaşam alanlarını kontrol altına almanın ve aşılamalarının, kısırlaştırılmalarının da önemli bir adım olduğunu belirten Aslan, " Canlıların birbirine bağlılığının ve doğanın dengesinin sağlanması önemli bir konudur. Bu dengeyi sağlamak için insanların ve hayvanların sağlığının korunması gerekmektedir.Çevrenin huzuru için bitkilerin ve hayvanların dengeli bir şekilde korunması gerekmektedir.Yerel çözümler üreterek mahallelerin ve toplumun refahı için çalışılmalıdır.Hayvanların sağlığı insanların sağlığıyla bağlantılıdır, bu nedenle hayvanların da korunması gerekmektedir.Hayvanların sağlıklı bir şekilde kontrol altına alınması ve refahlarının sağlanması için koordinasyon ve sorumluluk paylaşımı önemlidir. Bu, sadece belediyelerin veya tek bir kurumun değil, tüm toplumun ortak sorumluluğudur.Köylerden başlayarak köpek nüfusunun kaydedilmesi, bakımının üstlenilmesi ve kısırlaştırılmasının önemlidir. Hayvan hakları ve korunması konusunda toplumsal duyarlılık ve bilinç artmalıdır.Toplumda dayanışma, saygı ve huzurun önemi üzerinde durularak, bireylerin ve kurumların ortak sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Ayrıca, sokak hayvanlarının bakımı ve korunmasında toplumun gönüllülerinde kattkıda bulunabileceğine dikkat çeken Aslan,"Sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve bireyler arasında iş birliği sağlanması gerekiyor. Bu noktada herkesin üzerine düşen sorumluluklar vardır" dedi ve devam etti: “Hayvan hakları ile ilgili olarak toplumda bazı kesimlerin değişik görüşlere sahip.Bu tartışmaların temelinde insanların duyarlılığı yatıyor. Doğru bilgilendirme ile bu konuda toplumsal bir farkındalık oluşturulabilir" ifadelerini kullandı.
Aslan, "Sokak hayvanları ile olan ilişkimizin derinlemesine ele alınması, hem insan güvenliği hem de ekolojik denge açısından önemlidir. Unutmamalıyız ki, doğayı korumak için hepimizin birlikte hareket etmesi gerekiyor," şeklinde sözlerini tamamladı.
ÖZEL HABER- İDRİS DEDE