İstanbul Ekonomi Araştırma, 16-20 Şubat tarihlerinde Türkiye genelinde 2 bin kişiyle anket çalışması yaptı. Ankette, partilerin oy oranlarının yanısıra, deprem sonrası kurumlara güven de ölçüldü.

Ankete göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra partilerin oy oranları şöyle:

AKP yüzde 33,7

CHP yüzde 25,8

İYİ Parti yüzde 13,9

HDP yüzde 11,2

MHP yüzde 6,8

Kamuda Tasarruf Kararı Yerel Medyaya Darbe Vurdu! Kamuda Tasarruf Kararı Yerel Medyaya Darbe Vurdu!

'KURUMLAR ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSAYDI KAYIPLAR DAHA AZ OLURDU'

Ankette, katılımcılara "Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili hangi ifade görüşlerinizi en iyi yansıtır?" sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 82'si kurumlar üzerine düşeni yapsaydı depremin çok daha az kayıpla sonuçlanacağını düşündüğünü söyledi. Yüzde 18'lik kesim ise depremin 'yüzyılın felaketi' olduğu ve alınacak tedbirlerin fayda etmeyeceği görüşünü dile getirdi.

RELATED VİDEO
Depremdeki yıkımın en büyük sorumlusunun sırasıyla müteahhitler (yüzde 34), hükümet (yüzde 28) ve belediyeler (yüzde 18) olduğu ifade edildi.

Katılımcıların yüzde 45'i depremde hükümetin 'çok başarısız ve başarısız' olduğunu söylerken, yüzde 38'i aksi yönde görüş beyan etti.

EN ÇOK TOPLUMSAL DAYANIŞMAYA GÜVEN VAR

"Afet yönetimi konusunda sayacaklarıma ne derece güveniyorsunuz?" sorusuna verilen yanıtlar ise dikkat çekici.

Katılımcılar yüzde 87 ile en çok gönüllü yardımlarına, bir başka deyişle toplumdaki dayanışma duygusuna güveniyor. TSK ise yüzde 79 ile ikinci olarak en çok güvenilen kurum oldu.

Üçüncü olarak ise yüzde 76 ile Haluk Levent’in AHBAP Derneği sıralamayı takip etti.