Özel Haber

Van ÇEV-DER: Sokak Hayvanları İçin Etik ve İnsani Bir Yaklaşım Sergilenmeli

Van ÇEV-DER, TBMM’ye sunulan sokak hayvanlarını öldürülmesini kapsayan yasa tasarısına tepki göstererek, “Uyutma gibi radikal yöntemler yerine, insani ve sürdürülebilir çözümler üzerinde odaklanılmalıdır” dedi.

Abone Ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı tepkiler sürüyor. Düzenlemeye göre, her belediyenin barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek kuracakları internet sitesinde sahiplendirmeleri için ilan yayınlayacak ve köpeklerin fotoğrafları internet sitesinde 30 gün boyunca bekletilecek.30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyon ile uyutulacak.Sahiplenilen hayvanlara ise çip takılacak.Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği (Van ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, sokak hayvanlarının popülasyonunu azaltma konusunda kullanılan uyutma yönteminin, etik ve insani açıdan incelendiğinde doğru bir yöntem olmadığını söyledi. Kalçık, daha insani ve sürdürülebilir çözümlere odaklanmak gerektiğini belirterek, “Sterilizasyon ve kısırlaştırma gibi insan yöntemleri, popülasyonun kontrol altında tutulması açısından etkili ve daha insani bir yaklaşımdır” diye konuştu. 

Sokak hayvanlarının yaşam hakkını korumalıyız”

Yaşam hakkının önemine değinen Kalçık, “Sokak hayvanlarının yaşamlarını koruma ve onların refahlarını sağlama konusunda daha fazla çaba harcanmalıdır. Mümkün olduğunca yardım eli uzatılmalı, sağlık hizmetlerine erişim sağlanmalı ve doğal yaşam alanlarına saygı gösterilerek popülasyon kontrolü sağlanmalıdır. Sokak hayvanlarının yaşam haklarına saygı duyulmalı ve onların yaşamlarını korumak için insanlar olarak sorumluluklarımızın farkında olmalıyız” cumlelerini kullandı. 

Belediyelere çok görev düşüyor”

Belediyelerin, sokak hayvanlarını sterilize ve kısırlaştırma programları düzenleyerek popülasyon kontrolü sağlayabileceğinin altını çizen Kalçık, “Belediyeler, sokak hayvanlarına bakım ve tedavi imkanı sağlayarak onları sahiplendirmeye teşvik edebilirler. Sahiplendirme programlarıyla sokak hayvanlarına kalıcı ve sevgi dolu bir yuva bulunabilir.Belediyeler, sokak hayvanları için barınaklar veya geçici bakım merkezleri oluşturarak onların bakımını ve korunmasını sağlayabilirler. Bu merkezlerde hayvanlara sağlık hizmetleri, beslenme ve bakım imkanları sunulabilir.Belediyeler, halkı sokak hayvanlarının korunması ve refahı konusunda bilinçlendirmek için eğitim programları düzenleyebilirler. Bu programlar ile sokak hayvanlarına karşı daha duyarlı ve sorumlu bir tutum geliştirilmesi sağlanabilir.Belediyeler, yerel hayvan hakları dernekleri, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerle işbirliği yaparak sokak hayvanlarının popülasyonunu azaltmak ve refahlarını artırmak için ortak projeler yürütebilirler”ifade etti. 

Köpeklere vefa borcumuz var”

Köpeklerin evcilleştirilen ilk hayvanlar arasında olduğunu vurgulayan Kalçık, “Köpekler, insanların yaşadıkları alanları korumak ve güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılmışlardır. Köpekler, tehlikeleri haber verme, yabancılara karşı koruma sağlama ve evleri koruma gibi görevlerde insanlara yardımcı olmuşlardır. Köpekler, avcılık, çobanlık, koruma ve taşıma gibi alanlarda insanlara yardımcı olarak kullanılabilen önemli iş gücü ve iş birliği partnerleri olmuş. İnsanlar, köpekleri işlerinde yardımcı olarak kullanarak daha verimli ve güvenli bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmişlerdir. Bu nokta da artık bizim onlara sahip çıkma ve göz kulak olma vaktimiz gelmiştir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

ÖZEL HABER- İDRİS DEDE