Van’ın merkez İpekyolu ilçesinde bulunan ve kentin önemli ticaret merkezlerinden biri olan Büyük Rus Pazarı esnafı, son 2 yılın en kötü dönemini yaşıyor.  Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü kalmayan halkın uğramadığı pazarda, esnaflar düğün ve nişan sezonunda da umduğunu bulamadı.

Whatsapp Image 2024 07 26 At 15.17.44 (2) 860X505

“Düğün sezonuda beklentilerimiz karşılamadı”  

25 yıldır pazarda esnaflık yapan Şerafettin Çelik, eskiden düğün sezonunun pazarda yoğun geçtiğini fak son iki yıldır kimsenin uğramadığını belirterek, “Yıllar önce emeğimizin karşılığını iyi kötü alabiliyorduk. Düğün sezpnu canlı geçiyordu, köylerden bir sürü insan geliyordu. Bazen müşterilere yetişemiyorduk. Şu anda hiç satış yapamıyoruz ve ekonomik kriz nedeniyle huzursuz bir ortam var. Günlük 1000 lira kazanabilmem lazım ama maalesef kazanamıyorum. Eskiden iki-üç parça sattığımızda evimize mutlu dönebilirdik. Şimdi ise asık suratla eve gidiyoruz. Sistem zengini daha zengin, fakiri ise daha fakir yapıyor.Geçmiş günlere kıyasla şuan da kazandığımız parayla hiç bir şey alamıyoruz.Bizden geçti, ama çoluk çocuğumuzun geleceğini garantiye almak zorundayız. Hamallık ve satıcılık yaptık, şimdiki nesil bu tür işlerde çalışamaz” diye konuştu.

Whatsapp Image 2024 07 26 At 15.17.44 (1) 860X505

"Fiyatlar Günlük Değişiyor, Biz de Ne Yapacağımızı Bilmiyoruz"

20 yıldır esnaflık yapan Mehmet Bendi, ekonomik kriz ve pahalılık nedeniyle işlerinin büyük bir darbe aldığını belirterek, düğün sezonlarının eski yoğunluğun artık olmadığını kaldığını söyledi. Bendi, “Eskiden burası çok canlıydı, sürekli gelen giden vardı. Düğün sezonları inanılmaz yoğun geçiyordu, çeyiz alışverişleri yapan müşterilerimiz oluyordu. Şimdi ise gelenler genellikle sadece fiyatları sorup gidiyor”  cümlelerini kulladı. Günlük hayatın bir parçası haline gelen fiyat artışlarının, esnafın işini daha da zorlaştırdığını sözlerine eklyen Bendi, “Bugün 20 lira aldığım malı, yarın 30 lira, sonra 40 liraya alıyorum. Her gün, neredeyse her saat zam geliyor. Müşterilerimiz bu durumu fark edip bize kızıyor, pahalı olduğunu söylüyorlar. Ancak bu bizim kontrolümüzde olan bir durum değil”  şeklinde konuştu.

Gizemli Su Altı Yapıları ve Mikrobiyalitler Gizemli Su Altı Yapıları ve Mikrobiyalitler

Whatsapp Image 2024 07 26 At 15.17.44 860X505

"Krediler ve Yükselen Fiyatlar  Esnafı Bitme Noktasına Getirdi"

30 yıldır esnaflık yapan Nadir Alkan ise müşteri azlığından yakınarak, bazı günler hiç müşteri gelmediğini söyledi. Son yıllarda artan faizler ve kredi bulmanın zorluğundan bahseden Alkan, "Kredi almak zor, bankaların yanından geçemiyoruz.  Esnafın hali ne olacak, bilmiyoruz," diyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Toptancıya gidiyorsun, bir tane havlu alıyorsun 5 lira iken, sabahleyin gidiyorsun 7 lira, 10 lira oluyor. Marketlerde bile fiyatların birbiriyle farklı olduğunu görmek mümkün. Esnafların sesinin daha fazla  duyulması ve sorunun çözümüne yönelik adımlar atılması gerekiyor”

ÖZEL HABER- İDRİS DEDE