GÜNDEM

Zap yakınlarında silahlı kişiler hareket halinde

 Kerkük’ün Şewgerawe ve Şeth Bizen köylerinde 3 Kürt gencinin başları kesilerek öldürülmesinin ardından şimdi de Koye ilçesinin Segrdkan beldesi sınırlarında yer alan Küçük Zap nehri çevresinde silahlı grupların hareketliliği dikkat çekiyor.

Abone Ol

Bölge sakinleri, gördükleri silahlı kişilerin DAİŞ mensuplarına benzediğini, bölgede güvenlik açığı bulunduğunu söylüyor. Koye Kaymakamı da yaşanan hareketliliğin korku ve paniğe yol açtığını, bu yüzden Peşmerge ve Irak ordusundan oluşan ortak bir gücün bölgeye konuşlandırılması gerektiğini belirtiyor.

Akşam saatlerinden itibaren DAİŞ mensuplarının ortaya çıktığını söyleyen bölge sakinleri, birkaç kez de DAİŞ’lilerle çatışma yaşandığını anlatıyor.

K24’e konuşan Segrdkan sakini Bextiyar Muhammed, “DAİŞ’li oldukları söylenen bu kişilerin hareketliliği nedeniyle insanlar akşamları evlerinden çıkamıyor. Bu olaylardan önce her akşam dışarı çıkardım ancak şimdi çıkmıyorum” dedi.

Kosret Abdullah isimli vatandaş ise, “Birkaç akşamdır bölgede silah sesleri duyuluyor. DAİŞ’li oldukları söyleniyor. İnsanlar bağ ve bahçelerine rahatça gidemiyor artık” diye konuştu.

16 Ekim olaylarından önce Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerde güvenliği Peşmerge ve Irak ordusu sağlıyordu. Ancak 16 Ekim’den sonra bölge Iraklı güçlerin denetimine girdi ve güvenlik boşluğu oluştu. Bölgenin idari yetkilileri, Peşmerge’nin dönüşünün, bölgede güvenlik ve istikrarı sağlayacağı görüşünde.

Koye Kaymakamı Yusuf Hasan, “Eğer o kişiler DAİŞ’liyse, bölgedeki güvenlik boşluğundan faydalanıyorlardır. Peşmerge Güçleri ve Irak ordusu birlikte bölgeyi koruyabilir. Silahlı kişilerin bölgedeki varlığı vatandaşlarda korkuya neden olmuş durumda” diyor.K24