Fransız haber ajansı AFP, bugün (27 Aralık) yayımlanan bir haberinde Türkiye'deki Kürt seçmenlerin haziranda yapılacak seçimlerde "kendilerini destekleyecek cesur bir aday" aradıklarını yazdı.

Türkiye'nin Meclis'teki en büyük üçüncü siyasi partisi olan Halkların Demokratik Partisi (HDP 'nin kapatılma tehdidi altında seçimlere gitme ihtimali olduğunu vurgulayan ajans, geçen sene HDP'ye "terörizmle bağı" iddiasıyla kapatılma davası açıldığını ve geçen hafta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın partinin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesaplarına bloke konulması talebinde bulunduğunu hatırlattı.

'6 MİLYON SEÇMENİMİZ VAR'

AFP'ye konuşan 2019'daki yerel seçimlerde oyların yüzde 72'sini alarak HDP Bismil Belediye Eş Başkanı olan ama daha sonra yerine kayyım atanan Orhan Ayaz, "6 milyon seçmenimiz var ve Kürtleri destekleyecek cesur bir aday arıyoruz" dedi.

60'tan fazla seçilmiş HDP'li siyasetçinin Ayaz ile "aynı kaderi paylaştığını" yazan AFP AKP hükümetinin HDP'li siyasetçileri terörizmle suçladığını ve yerlerine kayyım atadığını belirtti.

Ayaz sözlerine "Bu terörizm suçlamaları HDP'yi kriminalize etmeye yarıyor. PKK, Kürtlere yönelik baskıdan doğan bir halk hareketi. Gökten inmedi. Biz siyasi çözüm istiyoruz. Askeri yollar bir çözüm sunmuyor ama silahları susturmak için demokratik bir sisteme ihtiyaç var" diye devam etti.

Okul Alışverişi Vatandaşı Zorluyor: "Asgari Ücrete Bir Zam, Ürünlere 10 Zam" Okul Alışverişi Vatandaşı Zorluyor: "Asgari Ücrete Bir Zam, Ürünlere 10 Zam"

Ayaz Kürtlerin seçimlerde kendilerini desteklemeyen bir partiye oy vermeyeceğini de söyledi.

AFP'nin haberinde yeni seçimler yaklaşırken 2018'deki seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 12'sini kazanan HDP'nin kapatılmasının yeniden gündeme geldiği vurgulandı. Partinin kapatılması davası, 17 Mart 2021'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından açılmıştı. Şahin'in 10 Ocak'ta yeni açıklama yapması bekleniyor. Halen süren davada HDP'nin "devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladığı" gerekçesiyle kapatılması talep edilirken, parti üyelerine de siyasi yasak getirilmesi isteniyor. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 2016'dan beri "terör örgütü üyeliği" suçundan hapiste tutuluyor.

'MUHALEFET LİDERLERİ KÜRTLERLE BİRLİKTE GÖRÜLMEK İSTEMİYOR'

AFP'ye konuşan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nden (DİTAM) Mesut Azizoğlu, seçimler öncesinde hem hükümetin hem de muhalefetin Kürtlerle yakın olarak görülmekten kaçındığını söyledi.

Azizoğlu "Hükümet - Cumhuriyet'in başlangıcından bugüne kadar tüm hükümetler - Kürtlerden korkuyor ve tüm politikaları bu korku üzerine kurulu. Mesajımız şu: Korkmayın, biz Türkiye'yi bölmek istemiyoruz. Buna rağmen muhalefet liderleri de Kürtlerle birlikte görülmek istemiyor. Sessiz kalmaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işine yarıyor" değerlendirmesini yaptı.