Hakkari Barosunun 10. Olağan Genel Kongresine geçilmeden önce cübbelerini giyen avukat kadınlar, İran'da "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül'de hayatını kaybeden Jîna Mahsa Amini için sahneye çıkarak Amini'nin öldürülmesini protesto etmek amacıyla "Jin Jiyan Azadî" sloganları atarak basın açıklaması yaptı.

Hakkari Milletvekili Öznur Bartin'den TBMM'ye Eğitim İçin Araştırma Komisyonu Talebi Hakkari Milletvekili Öznur Bartin'den TBMM'ye Eğitim İçin Araştırma Komisyonu Talebi

Cübbelerinin yakalarına katledilen Jina Mahsa Amininin fotoğrafını asan kadın avukatlar adına açıklama A.v Dılzêrîn Bulut Özdilek tarafından okundu.

Ataerkil kurallara ve kadın kimliğine karşı uygulanan her baskıya karşı çıkan modern İran edebiyatının cesur kadın şairi Füruğ Ferruhzad’ın hemcinsleri bugün ilham veren bir direniş tarzıyla İran sokaklarını inletiyor diyen Özdilek açıklamasını şu şekilde sürdürdü; Yıllar içinde sık sık direnişe ve ayaklanmalara şahit olan İran sokakları, şimdilerde “Jin, Jîyan, Azadî!” sloganları ile Kürt ve İranlı kadınların öncülüğünde Siyasal İslamcı rejimin yarattığı karanlığın kasırgasına karşı yepyeni bir mümkünatın olasılığına çağrıda bulunuyor. Kadınlar, Füruğ’un dediği gibi karanlığın esintisini duyup, o karanlığı parçalayan yağmur damlaları gibi, özenle sahiplendikleri saçlarını feda ederek mücadele ediyorlar. Saçın, kadın kimliği ile bir olduğu görkemli bir direniş bu…

Bu direnişin başlama sebebi ise İran ahlak polisinin 13 Eylül’de Tahran’da saçını ‘kapatma’ şeklinin “İslami kriterlere uygun olmadığı” gerekçesiyle 22 yaşındaki Kürt kadın Jina Mahsa Amini’yi darp edip, onun ölümüne neden olmalarıdır. Mahsa’nın yaşamını yitirmesinden sonra başta Kürtler olmak üzere, İranlı kadınlar infiale kapılıp sokaklarda etkili protestolar gerçekleştirmeye başladılar. Bu protestolarda kadınlar saçlarını kesiyor ve sokağa akıyorlar. Kürt kadınlarının, Ortadoğu’nun ortasında dünyaya etik ve estetik direnişini duyurmasıyla devam eden bu protestolar, hala devam etmektedir.

İran’daki kadın direnişi şu an tüm dünyada destek gören siyasi bir talebe dönüştü. Dünyanın her yerinden ve her kesimden kadınların, saçlarını keserek verdikleri destek mesajlarıyla da Molla erkek rejiminin kadın direnişi ile krize sürüklenmesinin mümkünatını tüm dünya görebiliyor. Bedenlerini, emeklerini, saçlarını özgürlüğe armağan eden kadınlar var! Var olsunlar… Şu an İran’ın muhtelif yerlerinde sesimizi duyan, gözleri ve kulakları sesimize hasret olan bütün Kürt ve İranlı kız kardeşlerimize sesimizi katıyoruz: Jin, jîyan, azadî!

Bizler Hakkari barosuna kayıtlı kadın avukatlar olarak Katledilen jina mahsa amini şahsında iranlı kadınların baskıcı rejim politikalarına karşı özgürlük mücadelesini ve özgürlük arayışında direnirken öldürülen tüm kadınların mücadelesini saygıyla selamlıyor , bu mücadeleyi yaşatma sözü veriyor ve direnişi selamlıyoruz. Mücadeleniz, mücadelemizdir. Öfkeniz, öfkemizdir!