Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti ) Hakkari milletvekili Vezir PARLAK, 30 Haziran akşamı Hakkari’nin Çukurca ilçesinde düzenlenen festival de meydana geldiği öne sürülen taciz olayıyla ilgili Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklığı tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi verdi. 

Parlak önergesinde, " Hakkari Valiliği ve Çukurca Kaymakamlığı tarafından Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 27-30 Haziran 2014 tarihlerinde 5. Fotosafari ve Doğa Sporları Festivali düzenlenmiştir. Festivalin son günü olan 30 Haziran Pazar akşamı düzenlenen konsere bir kısım askerî personel de katılmıştır. Konser sırasında bir grup uzman çavuş 16-17 yaşlarında birkaç çocuğu fiziksel olarak taciz etmiş, mağdur çocukların ve tacize tanıklık eden kişilerin tepki vermesi sonucunda konseri dinleyen diğer vatandaşlar da tacizden haberdar olmuş ve tacizci şahıslara tepki göstererek durumu kolluk kuvvetlerine bildirmiştir. Basına yansıyan bir görüntüde, taciz şüphelilerini gözaltına alan polislerin kendileriyle samimi şekilde konuştukları, endişe etmemeleri yönünde telkinde bulundukları görülmektedir. Bu durum, vatandaşlar tarafından cezasızlık politikasının birinci aşaması olarak değerlendirilmiştir. Gözaltına alınan şahıslar bir gün sonra serbest bırakılarak cezasızlık kaygıları güçlendirilmiştir. Çukurca Kaymakamlığı 1 Temmuz’da yaptığı basın açıklamasında Y.P. isimli (bu isim kısaltması kaymakamlık tarafından verilmiştir) taciz şüphelisi şahsın 239 promil alkollü olduğunu belirtmiş ancak şahsın askerî personel olduğu bilgisini gizlemeyi tercih etmiştir. Festivalin ve konserin düzenleyicisi olan ve şehirdeki en yüksek mülki idare amirliği konumunda olan Hakkari Valiliği ise 3 Temmuz itibariyle konuya ilişkin halen bir açıklamada bulunmamıştır"ifadelerine yer verdi. 


Milletvekili Parlak, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1-    Kanunlara göre halkın can ve mal güvenliğini sağlamakla yükümlü olan güvenlik personelinin çocuk yaşta kişileri taciz etmesiyle ilgili nasıl bir idari ve adli soruşturma yürütmeyi düşünüyorsunuz?

2-    Uzman çavuş Y.P. taciz vakası esnasında resmi görevde midir yoksa izin mi kullanmaktadır? Her iki durumda da personelinizin yüksek düzeyde alkol alarak kamuya açık etkinliklere katılmasını ve burada taciz olayına karışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

3-    Y.P ve diğer şüpheli uzman çavuşlar hakkında Bakanlığınız tarafından bir idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa bu soruşturma hangi aşamadadır?

4-    Bugüne kadar Hakkari ili sınırlarında kaç askerî personel adli suçlara karışmıştır. Bu adli suçların ne kadarı cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz gibi cinsel suçlardır?

İstanbul’daki nöbet sürüyor: Direniş mirasını Mazlum, Kemal ve Hayrilerden aldık İstanbul’daki nöbet sürüyor: Direniş mirasını Mazlum, Kemal ve Hayrilerden aldık

5-    Cinsel suçlara bulaştıkları tespit edilen askerî personele ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? Kaç tanesinin Bakanlığınızla ilişkisi kesilmiştir? 

6-    Askerî personelin işlediği suçlardan sonra, vatandaşlarda oluşan cezasızlık endişesinin giderilmesi ve suçluların kanunlara göre hak ettikleri cezaları almaları için Bakanlığınız gerekli girişimlerde bulunuyor mu?