Hakkari'deki konut yetersizliği hem vatandaşları hem de kamu kurum çalışanlarını zor durumda bırakıyor.

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Hakkari Şubesi uzunca bir süredir devam eden ve her geçen gün artan konut sıkıntısına dikkat çekmek için yazılı açıklama yaptı.

Bu durum yakın dönemde başta eğitim ve sağlık hizmetleri olmak üzere tüm kamu hizmetlerini sekteye uğratacak bir boyuta ulaşacağına dikkat çekilen açıklamada, "İlimiz genelinde 1048 yeni öğretmen eylül ayının başında göreve başlayacaktır. Ayrıca ilimiz genelinde eğitim alanı dışında diğer kamu kurumlarında da birçok yeni kamu emekçisinin ataması gerçekleşmiş ve göreve başlamıştır. Başta merkez olmak üzere tüm ilçelerimizde ve köylerde en temel insani ihtiyaç olan barınma sorunu yoğun olarak yaşanmaktadır. Kamu emekçileri ve halkın büyük bir kesimi yüksek kira ücretlerine rağmen kiralık konut dahi bulamamaktadır"

Hakkari Milletvekili Öznur Bartin'den TBMM'ye Eğitim İçin Araştırma Komisyonu Talebi Hakkari Milletvekili Öznur Bartin'den TBMM'ye Eğitim İçin Araştırma Komisyonu Talebi

Kentteki konutların yetersiz olduğu vurgulanan açıklamada, "Kentimizde konut stoku ve yeni yapılaşmanın yetersiz olduğu bilinmektedir. Ayrıca hükümetin son yıllarda izlediği yanlış ekonomik politikaları da bu sorunu derinleştirmiştir. Tasarruf tedbirleri kapsamında kamuya ait yıkılan lojmanların yerine yenileri yapılmamış ve var olan kamu lojmanlarını yenilemeyerek kamu emekçilerini adeta çadırda yaşamaya veya yüksek kiralara mahkûm etmiştir" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ilimizde de birçok kamu kurumunun yapı stoku gözden geçirilmiş, depreme dayanıklı olmayan binaların bir kısmı tahliye edilmeye başlanmış (Çölemerik Meslek Yüksek Okulu Lojmanları, SGK İl Müdürlüğü, Hakkari Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı bazı lojmanlar vb.) bir kısmı da tahliye kararına rağmen içinde ikamet eden kamu emekçilerinin konut ve kiralık daire bulamadıklarından dolayı her türlü riske rağmen içinde kalmaya devam etmektedir.

Konut sıkıntısı ve yüksek kiralar karşısında sorumluluğu olan tüm yönetici ve mülki idari amirlere yeni kamu konutlarının yapımı, kentte yapımı devam eden konutların tamamlanması, başta öğretmenevi, öğretmenevi lojmanı ve diğer kamu misafirhanelerinin ticari amaçlı değil kamu emekçilerine hizmet verecek şekilde yapılandırılması için biran önce adım atmaya davet ediyoruz. Barınma hakkı en temel insani ve anayasal haktır. Sosyal devletin gereği bu hakkı sağlamak hükümetin ve mülki idari amirlerin sorumluluğudur. Okullar açılmadan başta eğitim emekçileri olmak üzere bütün kamu emekçilerinin barınma ve konut ihtiyaçlarını çözmek için gerekli tedbirleri almalarını bekliyoruz.

Bu konuda ayrıca ilimizdeki mülk ve konut sahiplerine de konut kiralarını belirlerken halkımızın ve kamu emekçilerinin içinde bulunduğu ekonomik koşulları gözeterek kira fiyatlarını belirlemeleri çağrısında bulunuyoruz. Bu kent tüm dinamikleri ile zor dönemlerde dayanışma içinde olmuş ve bu zor koşulları dayanışmayla aşmıştır. Biz, mülk ve konut sahiplerinin de bu çağrımıza duyarlı olacağına inanıyoruz."