Hakkari Haber

Hakkari’de Astsubaydan tehditlerle ajanlık ve korucu olma iddiası

Hakkari’nin Xana Mûsa köyünde yaşayan yurttaşlar, Karakol komutanı Astsubay M. R. D. tarafından ajanlık ve koruculuk dayatmasına maruz kaldıklarını iddia etti.

Abone Ol

Hakkari’nin Şîvelan (Bağışlı) köyü ve Xana Mûsa (Musahan) köylerinde askerler tarafından keyfi olarak basılan ve gözetim altına alınan yurttaşlar günlerdir askerlerin ajanlık ve koruculuk dayatmasına maruz kalıyor.

Yapılan dayatmaları kabul etmeyen köy halkı ise, Bağışlı Jandarma Komutanlığında görevli Astsubay M. R. D. tarafından tehditlere maruz kalıyor.

Muhbirlik dayatmalarını kabul etmeyen Sivas ailesinin yaşadığı evler bizzat Astsubay D. tarafından baskın düzenlenerek evlerde aramalar yapılıyor. Ev baskınlarında Sivas soy isimli aile yine aynı komutan tarafından tehditlere maruz kalıyor.Baskın sonrası Özcan Sivas isimli yurttaş ise hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alınıyor.

Sivas ailesi bireyleri dayatmaları kabul etmedikleri için maruz kaldıkları tehditlere ilişkin Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığına sorumlu kolluk güçleri hakkında, “Görevi kötüye kullanma” talebiyle suç duyurusunda bulundu.

‘ASTSUBAY KÖY HALKINA ZULÜM EDİYOR’

Köyde günlerdir yaşadıkları sorunlara ilişkin görüştüğümüz yurttaşlardan Özcan Sivas, Astsubay D. tarafından baskı gördüklerini belirterek, köyde askerler tarafından gece gündüz demeden baskınlar düzenliyor ve köyün ablukaya alındığını belirtti.

Sivas, “askerler neredeyse 7/24 köyün içerisindeler. Gecenin bir vakti dışarıya baktığımızda askerler ya tandırlarımızdan ya da ahırlarımızdan çıkıyorlar. Daha önce Süleyman isimli başçavuş köyde görev yapıyordu. Süleyman Başçavuş izine ayrıldığından bu yana Astsubay D. köy halkına zulüm ediyor. Artık evimizde huzurumuz kalmadı” dedi.

‘YAŞANACAK HER ŞEYDEN ASTSUBAY SORUMLUDUR’

Görevli astsubay D. tarafından sürekli bir baskı, muhbirlik dayatması gibi birçok zorlukla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Sivas, 12 Ekim günü yapılan ev baskınlarında herhangi bir suç teşkil etmediği halde gözaltına alındığını belirtti

Sivas, evlerde yapılan aramalarda herhangi bir suç unsuruna bile rastlanmadığını ifade ederek, “Neden kelepçelendiğimi ve niçin gözaltına alındığımı dahi bilmiyorum. Savcılığa ifadeye götürüldüğümde bana ‘neden buraya getirildin?’ sorusuna, neden getirildiğimi bilmediğimi söyledim. Savcılık ifadelerimin ardından suçsuz olduğum için serbest bırakıldım. Yaşadığımız bu tür sorunların başlıca nedeni M. Astsubaydır. Ben ve aile bireylerimin başına bir şey geldiğine Mehmet Astsubay sorumludur. Yetkililerden bir an önce bu şahıs hakkında adli işlemlerin başlatılması ve biran önce görevden uzaklaştırılmasıdır” diye konuştu.

ASTSUBAY’DAN DAYATMALARI KABUL ETMEYENLERE TEHDİT

Köyde baskı ve dayatmalara maruz kalan Sivas ailesi bireylerinden Çetin Sivas ise Astsubay D. tarafından 15 gün önce köye gelerek ajanlık dayatmasında bulunduğunu belirterek, astsubayın Dalar’ın kendilerine, ‘sizi korucu yapacağım, bu köyde yaşadığınız sürece benim muhbirim olacaksınız’ dediğini aktardı. Sivas, Bu tür dayatmalara karşı çıkmalarına ve böylesi bir şeyi yapmayacaklarını belirtmelerine rağmen yine komutanın, ‘sizinle daha çok yüz göz olacağım. Sizinle çok uğraşacağım’ diyerek tehditte bulunduğunu söyledi.

KOMUTANDAN ‘KANUN DA YETKİ DE BENİM’ SÖYLEMİ

Astsubayın tüm tehditlerine rağmen ajanlık dayatmasını kabul etmedikleri için evlerine baskın düzenlendiğini ifade eden Sivas, “Ev baskınına gelen ekiplere evde kadınlarında yaşadığı ve onların yaşadıkları odaları kadın personellerin aramasını talep etmeme rağmen erkek polisler kadınların dolaplarını aradılar. Oradaki görevli arama personeli, ‘Kanunda, yetkide benim’ diyerek kendileri aramayı devam ettirdiler. Telefonlarımıza el konularak, yaşanan hukuksuzluğa ilişkin çekim yapmamız engellendi. Çekim yaptıktan sonra görevli rütbeli askerler beni, görüntülerin basına yansıması dâhilinde uğraşacağını ve yüz göz olacağını söyleyerek tehdit etti” ifadelerini kullandı.

BEYAZ PİKAPLARLA BASKIN

Günlerdir askerler tarafından köylerine baskınlar yapılarak gençlere zorla “ajanlık” dayatması yapıldığını ifade eden Sivas, “Kimi zaman savcılık izni olmadan köylerimizi basılıyor, koruculuk ve muhbirlik yapmamız yönünde tehdit ediliyoruz. Gecenin bir yarısı beyaz pikaplarla köylerimize gelip kafalarına göre ahır ve tandırlara giriyorlar” dedi.

GÖREVDEN ALINMA TALEBİ

Yaptıkları başvuruların savcılık tarafından biran önce adli işlem başlatılmasını talep eden Sivas, son olarak şunları söyledi: “Bu tür baskıcı, zorla ajan ve korucu yapmaya çalışan komutanları köyümüzde istemiyoruz. Umarım adalet yerini bulur. Her yerde hakkımızı savunmaya devam edeceğiz. Bölgedeki yetkililerden tek talebimiz, bizleri tehdit eden ve baskı uygulayan karakol komutanını biran önce görevden alınmasıdır. Böylesi bir komutanı köyümüzde istemiyoruz.” diye konuştu.

Sivas ailesinin başvurusunu alan İHD Hakkari Şubesi de konunun takipçisi olacaklarını ifade ettiler. (MA)