ABD başkanlık seçiminin Cumhuriyetçi adayı, önceki Başkan Donald Trump'ın Pensilvanya eyaletinin Butler kentindeki mitinginde uğradığı saldırının aydınlığa kavuşturulması beklenirken, yeni soru işaretleri doğdu.

Trump mitingindeki silahlı saldırıyı "suikast girişimi" olarak niteleyen Federal Soruşturma Bürosu (FBI), saldırganın kimliğini 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olarak açıkladı.

Medyaya göre Pensilvanya sakini saldırgan, Trump'ın Cumhuriyetçi Partisinin destekçisi.

CUMHURİYETÇİ ÖNSEÇİMLERİNDE OY KULLANMA SİSTEMİNDE KAYITLI

Pittsburgh şehrinin banliyösü Bethel Park'ta, miting alanının yaklaşık 56 kilometre güneyinde ikamet eden Crooks'un, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adaylarına üyelerinin oy verebildiği sisteminde (önseçimlere katılım sistemi) Cumhuriyetçi olarak kaydı tespit edildi.

DEMOKRAT PROJEYE 15 DOLAR BAĞIŞLAMIŞ

Ancak Crooks'un, 2021'de İlerici Katılım Projesi adında Demokrat Parti görüşlü siyasi eylem komitesine 15 dolar bağış yaptığı da ortaya çıktı. Babası Matthew Crooks, yetkililerle görüşene kadar oğlu hakkında konuşmayacağını belirtti.

Butler'da basın toplantısı düzenleyen FBI'ın Pittsburgh saha ofisini yöneten özel ajan Kevin Rojek, "Önceki Başkanımız Donald Trump'a suikast girişiminde bulunuldu. Burası halihazırda aktif bir suç mahalli" dedi. Trump'ı kulağından yaralayan saldırıda taraftarlarından birinin ölmesi, ikisinin ağır yaralanmasıyla ilgili "Hepsi yetişkin erkekler" bilgisini verdi.

FBI, HALKTAN HER TÜRLÜ BİLGİYİ ULAŞTIRMASINI İSTEDİ

FBI'ın halktan yardımcı olabilecek her türlü bilgiyi ulaştırmasını istediğini duyuran özel ajan, FBI'ın ülke çapındaki soruşturma ajanları, kanıtlara müdahale ekipleri ve diğer personelini görevlendirdiğini, saldırganın olduğu noktada bulunan şüpheli paketlerle ilgili tedbir amaçlı bomba imha araçlarının konuşlandırıldığını aktardı.

İHMAL İMASI: '5 EL ATEŞ EDEBİLMESİ ŞAŞIRTICI'

Üstünden kimlik kartı çıkmayan saldırganın kimliğini biyometri ve DNA yoluyla belirlediklerini belirten Rojek'e, bir muhabir, "Görünüşe göre kolluk kuvvetleri (silahlı adamın çatıda olduğunu) ancak ateş ettiğinde fark etti. Siz de böyle mi duydunuz" sorusunu yöneltti.

"Şu andaki değerlendirme bu" diye yanıtlayan FBI yetkilisi, saldırganın yetkililerce fark edilmeden önce birden fazla el ateş etmesinin "şaşırtıcı" olduğunu söyledi.

'AYLARCA SÜREBİLECEK UZUN BİR SORUŞTURMA OLACAK'

"Hâlâ Gizli Servis'in mevcut güvenlik aygıtı, potansiyel olarak ne olduğu üzerinde çalışıyoruz" diyen Rojek, "Tam olarak ne olduğu, kişinin olay yerine nasıl eriştiği, elinde ne tür bir silah olduğu konusunda günler, haftalar, aylar süren uzun bir soruşturma yapılacak" diye altını çizdi.

Öncesinde BBC'ye konuşan bir görgü tanığı, miting alanına bakan bir çatıya elinde uzun tüfekle tırmanan bir erkeği fark edip polise bildirdiğini ve Gizli Servis'e işaret ettiğini, ama daha onlar 'duruma uyanmadan' silah seslerinin duyulduğunu söyledi.

'120 METRE MESAFEDEKİ BİNANIN ÇATISINDAN ATEŞ ETTİ'

Medyaya konuşan güvenlik yetkilileri ilk etapta şu bilgileri verdi:

* Gizli Servis ajanları tarafından öldürülen saldırgan, miting alanının yakınındaki tek katlı bir binanın çatısından, yaklaşık 120-150 metre mesafeden birden fazla el ateş etti. Bina, Trump'ın konuştuğu podyumun sağ tarafında yer alıyor.

* Saldırı, AR-15 tipi hafif yarı otomatik tüfekle gerçekleştirildi.

'ÇATIYA TIRMANDIĞINI GÖRÜP POLİSİ, GİZLİ SERVİS'İ UYARDIK'

İşçiler Yüksek Enflasyon ve İşsizlik Karşısında Sokağa Çıktı İşçiler Yüksek Enflasyon ve İşsizlik Karşısında Sokağa Çıktı

BBC News'a konuşan bir görgü tanığı, evde parti verirken sokağın karşı tarafındaki Trump'ın mitingini takip etmeye gittiklerini, miting alanının dışında dururken silahlı saldırganın çatıya tırmandığını gördüklerini ve polis ile Gizli Servis'i uyarmaya çalıştıklarını anlattı.

'SAHADA DOLAŞAN POLİSE SÖYLEDİK'

"Bizden 15 metre uzakta, yanımızdaki binanın çatısında sürünen bir adamı fark ettik. Orada duruyorduk, çatıya tırmanan adamı parmağımızla işaret ettik. Onu elinde tüfekle net şekilde görebiliyorduk" diyen tanık, sahada dolaşan polise çatıda tüfekli bir adam olduğunu söylediklerinde karşılık bulamadıklarını belirterek "Polis memurları neler olup bittiğini bilmiyordu" dedi.

'GİZLİ SERVİS'E İŞARET ETTİK'

O sırada düşündüklerini "Trump neden hâlâ konuşuyor? Neden onu sahneden indirmediler" diye aktaran tanık şöyle devam etti:

"Orada duruyordum, iki üç dakikadır onu işaret ediyordum, Gizli Servis çiftlik binasının tepesinden bize bakıyordu, ben orada durup o çatıyı işaret ediyordum."

'NEDEN ÇATILARIN HEPSİNE AJANLAR KONUŞLANMAMIŞ?'

Sorular üzerine saldırganı polise söylediklerini ve Gizli Polis'e işaret ettiklerini vurgulayan tanık, sonra beş el silah sesinin duyulduğunu, bunun hemen ardından Gizli Servis'in ateşe karşılık vererek saldırganı öldürmeyi başardığını belirtti.

Tanık, "Neden bu çatıların hepsinde Gizli Servis yok? Burası büyük bir yer değil ki" sorusunu yöneltti.

CNN: TANIĞIN İFADESİ, PEK ÇOK CİDDİ SORUYU BERABERİNDE GETİRDİ

CNN'in kanun uygulama ve istihbarat analisti John Miller, tanığın ifadesinin, "pek çok ciddi soruyu" gündeme getirdiğini söyledi. Miller, "Kimin neyi bildiği, bunun nasıl iletildiği ve kimin hangi eylemi yapıp yapmamaya karar verdiğiyle ilgili sıra dışı, azap verici derecede ayrıntılı bir inceleme yürütülecek" öngörüsünde bulundu. (CNN, BBC, Reuters)