Hakkari Belediyesi, 2015 öncesi yapılara yönelik bina dayanıklılık testi için ücretsiz karot uygulaması yapacağına dair bir duyuru yapmıştı. Birçok bina sahibi dilekçe verdiği halde, bu vaad yerine getirilmedi.

Birinci derece deprem bölgesinde yer alan Kentimiz de atılacak adımlar büyük önem taşıyor.

Ancak gözle dahi bakıldığında şehirde yeni ve sağlam binanın olmadığı görülüyor.  Belediye, çürük raporu verilen eski belediye binasını ancak yıl içinde yıkabildi. Yıkılması beklenen onlarca belki de yüzlerce bina daha var.

Örneğin SGK binası boşaltılmasına rağmen hala yerinde. Sözde uzmanların, SGK binasının yıkımı sırasında bitişikteki binalara zarar verebileceği yönündeki endişeleri gerekçe gösteriliyor.

Bununla birlikte, yetkililer diğer birçok kurum binasına çürük raporu vererek yıkımını gerçekleştirdi. Molozları kaldırdı yerlerine yapı yapmadı.

Fakat sivil halkın bina dayanıklılık testi talebi ise görmezden geliniyor. Geçen yıldan beri dilekçe veren bina sahipleri ücretsiz testten yararlanmak istiyor. En önemlisi ise binasının sağlamlığını merak ediyor.

Halk yakın zamanda beklenen büyük depreme karşı sadece birkaç konteyner ve ceset torbası dışında herhangi bir hazırlığın olmadığını görüyor. Yetkililerin ise sadece kendi personelinin can güvenliğini koruduğunu okuyor.

Bana göre ilgili kurumlar, binaların dayanıklılık testini acilen yapmalı ve halkla bu konuda şeffaf bir şekilde bilgi paylaşımı yapması gerekiyor.