Değerli okurlarım: Ramazan ayı boyunca size Şafii mezhebinden oruç ve namaz bahsine ağırlık vermeye gayret ettim. Eğer bir nebzede olsa bilgi aktarmışsam beni de dualarınızda unutmayın. Çünkü ben dua dilencisiyim. Allah swt yıl boyunca ve özellikle Ramazan ayı boyunca yaptığınız tüm ibadet, niyet ve dualarınızı izzetti dergâhında kabul etsin. Allah hepinizden razı olsun dua ile.

Ey Şehri Ramazan! Geldin de gidiyorsun öyle mi? Seni tutmayanlar, sana tutunamayanlar, düşünsün sonunu.

Evet değerli okurlarım, geldik bir Ramazanı şerifin son sahuruna, İnşallah bu güzel ayın hakkını vermiş ve güzel bir şekilde değerlendirmişizdir. Rabbim hepimizi hayırlısıyla bu mübarek aya tekrar kavuştursun ve Rabbim swt tüm ibadetlerinizi dualarınızı niyetlerinizi kabul etsin.

Ramazan’da kazası olanlar şevval ayında 6 gün oruç tutmak memduptur kazanızı bu ayda tutarak hem borçlarınızı bitirmiş olur, hem de bu ayın faziletinden de istifade etmiş olursunuz.

Şafii mezhebine göre bu 6 günlük orucu peş peşe aralıksız tutmak daha faziletlidir, bayramın 2. gününden itibaren tutabilirsiniz inşallah.

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdular ki:

Cebrâîl aleyhisselâm bana göründü ve; "Ramazan’a erişip de günahları affedilmeyen kimse rahmetten uzak olsun" dedi. Ben de "Âmîn" dedim” Hâkim, IV, 170/7256; Tirmizî, Deavât, 100/3545

ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE BAYRAM NAMAZI (tekrar hatırlatayım dedim)

Şafii mezhebine göre 2 rekat olan Ramazan ve Kurban bayramları namazı sünnet-i müekkeddir. Ayrıca bayram namazlarının cemaatle kılınması sünnettir. Bu namaz mukim, misafir, erkek, kadın herkese sünnet-i müekkeddir. Mükellefin namazdan önce yıkanması; temizlenmesi, güzel ve temiz elbise giyinmesi , güzel koku sürünmesi sünnettir.

NASIL KILINIR?

Müezzin kamet yerine ‘’es-salate camieh’’ dedikten sonra namaza kalkılır. Niyetle tekbiretül ihram getirildikten sonra veccehtü okunur.

Sonra da 7 defa tekbir getirilir. Tekbirlerin her defasında farz namazlarda olduğu gibi eller omuzların hizasına gelecek şekilde kaldırılır. Tekbirler arasında bir defa : ‘’Subhanel-llahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vellahu ekber’’ okunur. Sonra euzu besmele çekilir ve Fatiha okunur.

Sure olarak da ilk rekatta KAF veya EL-A’LE suresi okunur. İkinci rekatta Fatiha’dan önce 5 defa tekbir getirilir ve yine bu tekbirler arasında ‘’Subhanel-llahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vellahu ekber’’ okunur. İkinci rekatta Fatiha’dan sonra İKTERABET veya EL-ĞAŞİYE suresi okunur.

BELİRTEYİM Kİ.!

Bayram namazı sünnettir ve şafiye göre kaza namazı olan kimse sünnet namazı kılamaz ve sünnet yerine kaza namazı kılmalıdır. Fakat yılda sadece iki defa bayram namazı kılma imkanı bulan Müslümanların onun sevabından mahrum kalmamaları için namaza niyet getirirken‘’ üzerime nezrederek’’ denilmesi tavsiye edilir.

Kurban bayramı için örnek namaz niyeti: ‘’Ramazan Bayramı sünnetini iki rekat olarak cemaatle kıbleye doğru kılmaya ALLAH rızası için kılmaya niyet ettim’ İmam Hanefi ise ve bayram namazını Hanefi’ye göre kıldırıyorsa Şafiiler de imama uyarak Hanefiler gibi 5 er tekbir getirerek namaz kılarlar. Bunda bir sakınca yoktur.

Enes (r.a)şöyle demiştir: Resulullah (s.a.v.) Medine’ye geldi. Onların eğlence yaptıkları iki günleri vardı. “Nedir bu günler?” diye sordu şöyle dediler: “Onlar cahiliye devrinde oynadığımız günlerdir.” Şöyle buyurdu: “Allah size bu iki günün yerine daha iyisini ihsan etmiştir: Kurban bayramı ve ramazan bayramı günü.!” (Ebu Davud, Nesai)

NEDEN ŞAFİİLER CUMADAN SONRA ÖĞLE NAMAZINI DA KILIYOR LAR?

Şafii mezhebinde cuma namazının geçerliliği için aranan şartlardan bir tanesi de bir şehir veya köyde (yani yerleşim yerinde) sadece bir yerde cuma namazının kılınması gerektiğidir.! Cuma mescidlerinin sayısı gereksiz yere çoğaltıldığı takdirde,(bazı camilerin gereksiz yere inşa edildiği bir gerçektir...) yalnızca ilk kılınan mescitte bulunanların cuma namazı sahih olur Diğer mescitlerdeki cemaatlerden önce kıldıklarını kesin olarak bilenler, cuma namazını sahih olarak kılmış olurlar Diğer mescitlerdekiler ise sadece öğle namazını kılmış olurlar. Zira bu halde bunların cuma namazı sahih olmaz.! Bunun için ölçü, iftitah tekbiridir yani namaza başlama tekbiridir.

Namazı önce kılmış olmak için iftitah tekbirlerinin, başka mescitlerdeki cemaatten önce alındığının KESİN olarak tesbit edilmesi şarttır. Eğer bu tesbit yapılamazsa ki şehirlerde hangi camide ilk önce cuma namazına başlandığını tespit etmek zor hepsinin aynı anda iftitah tekbiri aldıkları anlaşılır ya da bu hususta şüpheye düşulürse, hepsinin cuma namazı bâtıl olur. Bu durumda hepsinin bir araya gelerek cuma namazını iade etmeleri gerekir. Şayet bu mümkün olmazsa, cuma yerine öğle namazını kılmaları gerekir.!

İşte bu durumdan ötürü yani Şafii mezhebinde cuma namazının sıhhat şartı eksik olduğundan artık Şafiilerin öğle namazını kılmaları farz olmaya devam eder.!

"TAZİYEDE NE YAPILIR VE NASIL OLMALIDIR"

Şafii mezhebine göre Taziye; Ölünün ailesine, ölümden itibaren üç gün içinde taziye verilmesi sünnettir. Taziye için bir yeri tahsis etmeleri, bir yerde toplanmaları ve üç günden fazla sürmesi ise mekruhtur. Mümkün ise bundan kaçınmak gerekir. Üç güne kadar, taziye yapmak sünneti müekkededir.

Taziye definden önce de yapılabilir, sonra da yapılabilir. Ancak definden sonra yapmak evladır. Şayet yakınları çok üzülüyorlarsa, onlara sabırlandırmak (teselli etmek) için, definden önce taziye yapmak evladır. Ayrıca komşularının cenaze evine yemek yapıp göndermeleri gerekir zira o üzüntüyle onlar bu işlerle meşgul olamazlar.

Şunuda belirtmeden geçemeyeceğim. Pandemi nedeniyle malum taziyeler kurulmuyor. Bu sebeple taziyelerin maliyetleri de azaldı. Fakat bir çok kesim daha önce taziyelerin maliyetli olduğu yönünde itirazlarda bulunmuş taziyeleri 1 güne indirme çağrısı yapmıştı. Bu öneriler tamamıyla dini bir bütün olmayanlar tarafından gündeme getiriliyor. Hadiste de belirtildiği gibi taziyelerde yapılan masraf taziye sahibinden zaten alınmıyor. Yakın akrabaların aralarında toplamasıyla masraflar karşılanıyor. Benim şahsi önerim ise, ileride normalleşme süreciyle birlikte her taziye evine bir sandık bırakılsın. Taziyeye giden vatandaşlar üzerlerindeki bozuk paraları sandığa atabilir. Böylece akrabalara yüklenen maliyet asgari seviyede hafiflemiş olur.

Esma binti Ümeys (r.a.) bu mevzuyla ilgili şu hadis-i şerifi rivayet etmektedir: "Cafer İbn Ebû Talib şehid edildiği zaman Resûlullah (s.a.v.) ev halkının yanına döndü ve 'Cafer'in ailesi, cenaze ile meşguldür [üzüntülüdür]. Bunun için onlara yemek hazırlayınız' buyurdu."

EHLİBEYTE ZEKAT VERİLİR Mİ?

Zekât verilen kişi Hâşimî ve Muttalibî sülâlesinden olmamalıdır. Ehl-i beyt'in zekât alması haramdır. Bununla ilgili olarak Ebû Hüreyre (r.a) şöyle bir rivayette bulunmuştur: Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hasan zekât hurmasından bir tanesini alıp hemen ağ¬zına attı. Resululiah (s.a.v) ona, "Hişt, hişt at onu! Bilmiyor musun ki biz ze¬kât yemiyoruz.!" veya, "Bize zekât helâl değildir" dedi.

(Buhârî, Zekât, 57, 60, Cihâd, 188; Müslim, Zekât, 161.)

Ehl-i beyt, ganimet fonundan pay aldıkları için zekat almaları haram kılınmıştır. Ancak beytülmalde bu fondan onlara verilecek ödenek yoksa veya İslam ülkesi istilaya uğrarsa zekattan pay almaları caiz olur.! (Nevevî, el-Mecmû; 6/220.)

ŞAFİİDE SAKALIN HÜKMÜ?

Şafii’ye göre erkeğin sakal bırakması sünnettir. Şafiilerde esas görüşe göre sakal kesmek mekruhtur. VESSELAM...