Hakkari’nin ilk ısıtma ve soğutma sektörü markalarına sahip “Elit Mühendislik Doğalgaz Dönüşüm Merkezi” firmasının kadın makine mühendisi Tubanur Bayer, kendisi gibi makine mühendisi eşi Ayaz Bayer ile doğalgaz hizmeti veriyor. Kentin tek kadın makine mühendisi Tubanur Bayer, eşiyle birlikte evlere ve iş yerlerine doğalgaz projeleri çizip iç tesisat kurulumu yapıyor.

Pehlivan Mahallesi Kayacan Caddesi HATSO binasının zemin katında “Elit Mühendislik Doğalgaz Dönüşüm Merkezi”nin sahibi makine mühendisi Ayaz Bayer ve onun gibi makine mühendisi eşi Tubanur Bayer’i ofislerinde ziyaret ettim.

Mühendis Çift, havaların soğumasıyla müşterilerinin evlerine ve iş yerlerine doğalgaz çekmek için adeta zamanla yarışıyordu. O yoğunluğa rağmen bizleri güler yüzleriyle karşıladılar.

Bir süre önce kendisi gibi makine mühendisi olan Ayaz Bayer ile dünya evine giren çiçeği burnunda makine mühendisi Tubanur Bayer ile ilin doğalgaz hizmetini uzun uzadıya konuştuk.

Tuba Hanım Sizi Tanıyabilir miyiz?

Ordunun Ünye ilçesinde doğdum. İlk okul, ortaokul ve liseyi Ünye’de okudum. Lisansımı Yozgat Bozok Üniversitesinde makine mühendisi bölümünü tamamladım. Kitap okumayı severim. Sporun her branşına ilgi duyan biriyim.

Biraz Özel Hayatınızla İlgili Konuşalım. Yanılmıyorsam Yeni Evlisiniz. Eşinizle Nerede Tanıştınız? Evlenmeye nasıl karar verdiniz? Evlilik Planları İçinde Birlikte İş Kurma Planınız da Var mıydı?

Daha önce de belirttiğim gibi eşimle üniversite yıllarında tanıştık. Bu süreçte birlikteliğimiz devam etti ve evliliğe adım attık. Şuan birinci yılımızı tamamlamış bulunmaktayız. Aslında zamanla gelişen bir süreçti. Doğru kişiyi bulduğunuz zaman sanırım plan kurmaya gerek kalmıyor. Bir bakıvermişsiniz evlenmişsiniz. İş kurma planımız yoktu. O da ani gelişen bir durumdu.

Evden işe, işten eve. Gün Boyu Eşinizle Aynı Ofiste Çalışıyorsunuz. Eşinizle Çalışmak Nasıl Bir Duygu ve Anlaşmadığınız Durumlar Oluyor mu?

Hem evde hem de işte eşimle 7/24 birlikte olmak gerçekten çok güzel bir duygu. İş hayatında birbirimizin yükünü alıyoruz. Evde de aynı şekil de her şeyi beraber yapıyoruz. Kısacası her alanda birbirimize destek oluyoruz. Evde olsun iş yerinde olsun anlaşmadığımız hiçbir nokta yok. Her şeyi önceden planlayıp, programlayıp öyle hareket ediyoruz.

Hakkari’nin Tek Kadın Makine Mühendisi Sizsiniz. Müşterilerinizin Size Bakın Açısı Nedir?

Genelde fark etmiyorlar. Ama sohbet ederken söylediğimde şaşırıyorlar. Sanırım biraz mesleğin getirdiği bir durum. Genelde erkek mesleği olarak lanse ediliyor. Son zamanlarda Türkiye’nin her coğrafyasında çok başarılı kadın makine mühendisleri görev almakta. Bende bu bölgede mesleğimi hakkıyla icra etmenin gururunu yaşıyorum.

Bölgemizde Başlatılan Doğalgaz Çalışmaları Hakkında Ne Düşünüyorsunuz? Sizce Doğalgaz Hakkari’ye Neler Kazandıracak?

Hakkari için çok güzel bir şey. Büyük bir nimet ve Hakkari halkının bu nimetten istifade etmesi ve bizim de bu doğrultuda emek harcamamız çok güzel bir şey. Öncelikle sağlıklı ciğerler kazandıracak. Çünkü her şeyin başı sağlıktır. Fosil yakıtların yanması sonucu çevreye yayılan karbon monoksit oranı ciddi manada azalacak. Ve hava kirliliği büyük bir oranda düşmüş olacak. Buda hem kentimiz hem de geleceğimiz olan çocuklar için solunabilir ve yaşanabilir bir zemin hazırlıyor. Ekonomik boyutunu ele alınca yıl bazında ciddi manada bir tasarruf imkanı sağlamakta ve bunu sadece kömür maliyetinden azalma olarak görmemek lazım. Boya ve badanasından tutun kadınların perde ve temizlik malzemelerine kadar her noktada hem iş gücüne hem de ekonomik açıdan hatırı sayılır bir tasarruf imkânı sağlıyor.

Bir Kadın Olarak Meslek Hayatınızda Zorlandığınız Anlar Oldu mu?

Her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizin de getirmiş olduğu belli başlı sorunlar tabii ki mevcut. Ama işinizi severek yaptığınız taktirde, bu zorlukların üstesinden gelinmeyecek problemler değil.

Mesleğinizi Neden Hakkari Bölgesinde Yapmayı Tercih Ettiniz?

Aslında eşimden kaynaklanan bir durum. Hakkari bölgesine yeni gelen doğalgazı halkımıza ulaştırmak bizim için hem çok keyifli hem de gurur verici bir durum oldu.

Mühendisliği Seçmenize Daha Çok Ne/Neler Etken Oldu?

Gerçeğini söylemek gerekirse mühendisliğe çocukluktan gelen bir merakım vardı. Bu doğrultuda çok çalışıp hedefime ulaştım. İyi ki mühendis olmuşum.

Mühendisliğin Sizin İçin Meslekten Öte Bir Anlamı Var mı?

Tabi ki var. Mühendislik denilince akıllara doğaüstü bir kavram gibi geliyor. Nitekim de öyle. Her zaman insanların lanse ettiği bir durum vardır ki o da ‘Tıp Çok Gelişti’ cümlesidir. Doğrudur lakin unutulan nokta tıp mühendisliğin geliştiği kadar gelişir. Gerek hayatımızdaki kolaylıkları sağlayan ulaşım araçları olsun gerekse evde kullandığımız araç ve gereçler olsun. Yani etrafımızda gördüğümüz her şey mühendislik eseridir. Mühendislik benim için engin dağları ve sınırsız okyanusları çağrıştırır.

Yakın Gelecekte Hakkari’yi Nerede Görüyorsunuz?

Gelişen ve güzelleşen genç nüfusuyla her gün çıtasını yükselten Hakkari, Türkiye’mizin en güzel cennet bahçesidir. İnşallah hepimizin çabaları neticesinde çok güzel yerlere gelecek. Ben bu potansiyele sahip bir şehir olarak görüyorum.

Son Olarak, Başarılı Bir Kadın Mühendis Olarak, Üniversite Okuyan Hakkarili Kızlara Bu Mesleği Öneriyor musunuz?

Kesinlikle öneriyorum. Okuması zor ama bir o kadar da zevkli bir bölüm. Kadınların da çekinmeden, korkmadan erkek mesleği gibi ön yargılara takılmadan okunup mesleği icra edebilecek en güzel bölümlerden biri. Kadın – erkek ayırt etmeksizin herkesin okuyup yaşaması gerek. Tüketen değil üretmeyi bilen bireyler olma yolunda ciddi kazanımlar elde ettiren bir meslektir. O sebeple kadınlarımızın okuması ve bu tarz mesleklerin ihya edilebilmesi için hepimizin destek olup cesaret tohumlarını ekmemiz gerekiyor. Son olarak ta sloganımızla bitirmek istiyorum. “Kızlarımız Okusun Evlerimiz Bereket Bulsun Allah Hepimizi Korusun”