Maarif, Arapça kökünden gelmekte olup marifetin çoğuludur. Kelime anlamı itibari ile tahsille elde edilen bilgi, kültür, ilim demektir.

Eğitimde bu model üzerinde okuma, bilgi edinme ve kazanımları hayatımızın her alanında yaşamak, yani okurken aynı zamanda da yaşanmalıdır. Söylem ile eylem bir olmazsa faydası yoktur hatta zarardır.

Maarif (marifet, edep, hayâ, , hürmet, muhabbeti bir ahlaktır). Bu ahlak hepimizin kendi aynasında yansımalıdır.

Disiplinli İdareciler

Her eğitim camiasının başında ki idareci, müdür o kurumun disiplinini sağlamak mecburiyetindedir. Sağlayamıyorsa o kurumdan başarı beklemek haksızlıktır. Dolayısıyla ve özellikle Hakkâri’mizde ki müdürlerimizin yerinde ve zamanında okul(kurum)unu disiplin kuralları çerçevesinde yürütmesi; okuluna, talebelerine, meslektaşlarına gerek okul içinde gerek okul dışında kolaylıklar sağlayacaktır. 

Öğretmeniyle dalga geçen, dersi kaytarma, arkadaşlarının hakkına girme, laubali hareketlerde bulunan talebesinin ilk hatasına göz yumarsa, sırt verilirse ardı sıranın çoğalacağının hesabını iyi yapmalıdır. Müdürün, idarecilerin pısırık duruşu tüm okulda ki meslektaşlarının sınıflarda rahat anlatımlar yapmasına engeldir. Öğretmenini haksızlık karşısında kollamayan idareciyi de bakanlığı da halk istemiyor.

Veli Duyarsızlığı

Haklı veya haksız en ufak bir duyumu araştırmadan, detaylı bilgi edinmeden “vay sen nasıl oğluma, kızma böyle dersin” gibi sudan sebeplerle okullar basılacaksa, öğretmenler darp edilecekse, idare tehdit edilecekse; çocuğumuzu alalım evimizde büyütelim. Ne gerek var başkasının başına musallat ediyoruz.

Çıplak Öğretmenler

Maarif eğitim modeline geçiş başlanacaksa; maarif giyim eğitim modeline de geçiş olmalıdır. Günümüz eğitim camiasında bazı eğitimcilerin öyle bir giyimleri var ki sanırsın podyumluk dersler verecekler. Diz üstü, iç çamaşırı belli edecek, dar ve incecik giyimlerle ortaokul, lise sıralarında ergenliğe ayak basmış, akılları havada uçuşan gençlerin o tür giyimler karşısında hangi dersin, hangi konusuna odaklanacaklar?

Eğitimcinin namahremi karşısında çıplaklığa özgürlük diyecekse ve buluğa ermiş, ergenliğe girmiş gençlerimize bu giyim tarzıyla örnek olacaklarsa o zaman herkes anadan doğma özgürlük saçmalığının tadına varsın. Bakalım oluyor mu?

Bu sıralardan geçmiş, bu manzaralara şahit olanlarsınız, empatiyi anlatan lakin yaşamamaya yeminliyiz sanki...

Podyumluk Mezuniyetler

İster özel, ister devlet okulu olsun; dönem arası, yılsonu, ,bilmem ne mezuniyet günü adı altında ana okula kadar inen giyim rezaleti ve buna ses çıkartmayan, aksine teşvik eden idareciler, evladı arkadaş ortamından dışlanmasın, maneviyatı bozulsun ama psikolojisi bozulmasın adına; velinin düştüğü maddi manevi zorluklar, başlı başına farklı ehemmiyetli konulardır...
Rabbim bizi, neslimizi ve idarecilerimizi haktan ayırmasın. Bizi bize bırakmasın...

Gezdim Halep ile Şam'ı, 
Eyledim ilmi talep. 
Meğer ilim bir hiç imiş, 
İlla edep illa edep... Yunus Emre 

Edep bir taç imiş Nur-u Hüda'dan
Giy ol tacı, emin ol her beladan... Mevlâna Celaleddin Rumî...

Selam ve dua ile...